Difference between revisions of "FAQ nl"

From WineHQ Wiki
Jump to: navigation, search
Line 770: Line 770:
  
 
=== Toetsenbord en Muis ===
 
=== Toetsenbord en Muis ===
==== Sommige toets combinaties werken niet ====
+
==== Sommige toetscombinaties werken niet ====
Zelfs in volledig scherm kan de vensterbeheerder (KDE/Gnome) toets combinaties afvangen. Toets combinaties die door de vensterbeheerder worden gebruikt kunnen niet meer in Wine gebruikt worden. Zet deze toets combinaties in de vensterbeheerder uit.
+
Zelfs in volledig scherm kan de vensterbeheerder (KDE/Gnome) toetscombinaties afvangen. Toetscombinaties die door de vensterbeheerder worden gebruikt kunnen niet meer in Wine gebruikt worden. Zet deze toetscombinaties in de vensterbeheerder uit.
  
 
=== Overige ===
 
=== Overige ===
 
==== Ik mis een vraag in de Nederlandse FAQ ====
 
==== Ik mis een vraag in de Nederlandse FAQ ====
 
Opgeloste problemen zijn niet vertaald. Ook problemen op oude besturingssystemen staan niet in de Nederlandstalige versie. De Engelse versie is [[FAQ|hier]] te vinden.
 
Opgeloste problemen zijn niet vertaald. Ook problemen op oude besturingssystemen staan niet in de Nederlandstalige versie. De Engelse versie is [[FAQ|hier]] te vinden.

Revision as of 16:05, 8 September 2022


Vertalingen van deze pagina: English language.svg English, Flag of France.svg Français


In deze FAQ (Veel gestelde vragen) staan de vragen en antwoorden over het gebruik van Wine.
Voor de vragen over de ontwikkeling van Wine bekijk de FAQ voor ontwikkelaars.

Heel vaak gestelde vragen:


Contents

1 Algemene vragen

1.1 Wie is er verantwoordelijk voor Wine?

Wine wordt mogelijk gemaakt door allerlei mensen wereldwijd. Ook hebben de bedrijven CodeWeavers, Bordeaux, TransGaming, Corel, Macadamian en Google meegeholpen. Bekijk ook medewerkers en geschiedenis.

1.2 Is Wine schadelijk voor Linux of andere open besturingssystemen?

Wine zorgt dat de bruikbaarheid van Linux groter wordt. Het wordt voor gebruikers makkelijker om naar een open/ vrij besturingssysteem over te stappen en voor Windows ontwikkelaars programma's voor Linux te maken. Hierdoor stijgt het marktaandeel van Linux wat weer meer (commerciële)ontwikkelaars naar Linux toehaalt.

1.3 Is Wine een emulator? Hierover verschillen de meningen

Hier is een hoop verwarring over. Voor een groot deel komt dit door de naam. Veel mensen denken ten onrechte dat Wine staat voor Windows emulator.

Wanneer mensen denken aan een emulator wordt er vaak gedacht aan een spelcomputer emulator of een virtuele computer. Wine is een compatibiliteitslaag. Het voert Windows programma's ongeveer op dezelfde manier uit als Windows dat zelf zou doen. Omdat er niets nagebootst wordt, is geen prestatie- of snelheidsverlies. Ook hoeft Wine niet opgestart te worden om een Windows programma uit te voeren.

Wine kan gezien worden als een Windows emulator op dezelfde manier als dat Windows 10 gebruikt kan worden als een Windows XP emulator. Beide manieren vertalen de systeemoproepen, zodat het programma wordt uitgevoerd. Als in Wine de Windows versie op Windows XP wordt gezet, is dat hetzelfde als de optie "uitvoeren in comptabiliteitsmodus" in Windows 10.

Andere dingen die Wine meer maken dan een emulator:

 • Onderdelen van Wine kunnen ook op Windows worden gebruikt. Sommige virtuele computers gebruiken de omzetting van Direct3D naar OpenGL in plaats van de 3D hardware na te bootsen.
 • De Winelib bibliotheek kan gebruikt worden om Windows programma's om te zetten naar andere besturingssystemen die Wine ondersteund. Hierdoor kunnen de programma's ook op processoren uitgevoerd worden die niet door Windows worden ondersteund.

"Wine is niet alleen een emulator" is nauwkeuriger. Als men Wine ziet als enkel een emulator, worden alle andere dingen vergeten. De "emulator" van Wine is eigenlijk gewoon een lader waarmee Windows programma's kunnen communiceren met de vervangende API van Wine.

1.4 Wat is het verschil tussen Wine, CrossOver en Cedega?

Wine is de basis. Hier gebeurd het meeste werk. Wine is niet perfect, maar heel veel mensen gebruiken met veel succes de kale Wine versie om Windows programma's uit te voeren.

CrossOver is een product van CodeWeavers. Het is gebaseerd op Wine met een paar aanpassingen. Waar Wine om de twee weken een nieuwe versie uitbrengt, wordt een uitgave van CrossOver door en door getest. Dit om achteruitgang in de ontwikkeling te voorkomen. Hierdoor blijven de ondersteunde programma's werken. CodeWeavers heeft veel van de Wine-ontwikkelaars in dienst en geeft op verschillende gebieden leiding aan het project. Alle verbeteringen in Wine komen op den duur in CrossOver terecht.

Cedega bestaat niet meer. Het was een product van TransGaming. In 2002 gebruikte TransGaming de broncode van Wine om een eigen versie speciaal voor computerspellen te maken. De ontwikkeling van Cedega en Wine zijn altijd voor de grootste gedeelte apart van elkaar geweest. TransGaming heeft maar heel weinig code aan Wine gegeven. Door het verschil in licenties kwam er geen code van Wine in Cedega. Cedega kon beter omgaan met verschillende kopieerbeveiligingen. Dit kwam omdat de broncode van Cedega gesloten is daarom wilden verschillende kopieerbeveiligingsbedrijven wel hun code delen. Wine is in de jaren verder doorontwikkeld. Hierdoor werken veel spellen beter dan onder Cedega. Ook is de Direct3D ondersteuning een stuk beter dan die van Cedega.

Lees ook de geschiedenis van Wine.

1.5 Hoe werken de versienummers van Wine?

Lees Wine van WineHQ.

1.6 Moet ik de opdrachtregel gebruiken?

Gewoonlijk is het in Linux niet nodig om de opdrachtregel (de commandolijn) te gebruiken. De meeste dingen zijn, net als bij Windows, in de grafische gebruikersomgeving te doen. In veel gevallen is rechts-klikken op het installatiebestand en kiezen voor "Openen met Wine", of dubbelklikken voldoende. Geïnstalleerde programma's kunnen worden geopend met een snelkoppeling.

Soms zijn er situaties waarin de opdrachtregel nodig is. De meest voorkomende situatie is om de fouten te bekijken als een programma niet goed werkt. Een andere situatie is om hulpprogramma's zoals regedit te starten. Deze programma's hebben geen snelkoppeling. (Als het nodig is, kunnen deze handmatig gemaakt worden).

Onder MacOS is dit niet zo. Hier moet wel alles via de opdrachtregel gedaan worden, of er moet een programma van derden gebruikt worden.

1.7 Welke programma's werken goed met Wine?

Duizenden programma's en spellen werken goed. Als een vuistregel kan worden gebruikt dat simpele of oude programma's vaak goed werken. Complexe programma's en de laatste versie van een nieuw spel werken minder goed of niet. Bekijk de Wine Programma Database of het programma werkt. Programma's met een zilveren, gouden of platina beoordeling werken goed. Bij brons of vuilnis dan is Wine, voor de meeste gebruikers, nog niet goed genoeg. Als er nog geen melding met een recente versie van Wine in de Programma Database staat dan is simpelweg proberen de makkelijkste manier. Werkt het niet? Dan kan het zijn dat de fout in Wine zit. Vraag hulp op het Wine Forum als het nodig is.

1.8 Op welke manieren kan ik bijdragen aan Wine?

Om de Wine-ontwikkelaars te helpen bij het bereiken van hun doelen kunt u helpen met programmeren, documenteren, geld of met materieel.

Iedereen kan meehelpen door goede foutrapportages in te sturen aan onze Bugzilla en de ontwikkelaars te helpen met eventuele vervolg vragen. Het is onmogelijk en niet praktisch voor de ontwikkelaars om een kopie te hebben van elk mogelijk programma. Dus hulp blijft nodig nadat de foutrapportage is ingestuurd. De ontwikkelaar kan vragen om een oplossing voor het probleem uit te testen. Als de oplossing werkt dan kan die worden opgenomen in Wine en wordt het foutrapport gesloten. Uw hulp wordt gewaardeerd door iedereen én het probleem is opgelost.

Een lijst met andere manieren om bij te dragen staat op de Startpagina onder het kopje Meedoen.

1.9 Ik denk dat ik een fout heb gevonden. Hoe meld ik die?

Foutrapportages kunnen gemeld worden aan onze Bugzilla. Om de rapportage zo goed mogelijk te maken lees het Wiki artikel over fouten. Slechte foutrapportages kunnen als ONGELDIG worden bestempeld en worden gesloten. Het probleem is dan nog niet opgelost. Goede rapportages zijn essentieel om Wine beter te maken.

Maak geen foutrapport wanneer er een programma van derden is gebruikt of als er DLL is overschreven met een variant uit Windows.

1.10 Waar kan ik nog meer hulp krijgen?

Naast deze [[Startpagina|wiki] bekijk de Wine HQ Documentatie en het forum. Programmeurs die de Winelib bibliotheek gebruiken en vragen hebben, kunnen kijken op wine-devel.

Doorzoek de Programma Database voor hulp met een specifiek programma. Hier delen gebruikers hun ervaringen, vragen, tips en trucs.

Het IRC kanaal: #WineHQ op irc.freenode.net. Deskundige gebruikers en vaak ook ontwikkelaars van Wine zijn hier te vinden. Bekijk IRC voor belangrijke informatie.

2 Wine Installeren

2.1 Wat zijn de systeemvereisten voor Wine?

Wine en het besturingssysteem samen nemen meestal minder schijfruimte in dan Windows. Als er geen Windows programma wordt uitgevoerd dan heeft Wine, naast schijfruimte, geen invloed op het systeem.

Als een programma of spel goed loopt op Windows dan zou dat met dezelfde hardware en de goede, echte stuurprogramma's ook zo onder Wine moeten zijn. De Linux open broncode stuurprogramma's voor grafische kaarten (denk aan nouveau) zijn meestal niet goed genoeg om spellen te spelen. Als er geen Linux stuurprogramma voor het apparaat is, werkt het ook niet in Wine.

2.1.1 Werkt Wine op alle Unix bestandssystemen?

Bijna. Wine is geschreven om bestandssysteem onafhankelijk te zijn. Windows programma's zouden moeten werken op vrijwel elk volledig UNIX bestandssysteem. De uitzondering is dat niet alle bestandssystemen of stuurprogramma's alle functies hebben die FAT32 of NTFS hebben. Eén voorbeeld is het ntfsv3 stuurprogramma. Deze heeft geen ondersteuning voor shared-write mmap. Deze functie die gebruikt wordt door Steam kan dus niet nagedaan worden.

Wat ook kan gebeuren is dat enkele programma's beter werken op bestandssystemen die niet hoofdletter gevoelig zijn. Bekijk Case Insensitive Filenames voor meer informatie.

2.1.2 Werkt Wine alleen met de X-server?

Tot voor kort stonden projecten zoals Wayland of andere serieuze alternatieven voor de x11drv nog in de kinderschoenen. De ontwikkeling van Wine was dus ook gericht op X. Echter is de gebruikersomgeving van Wine zo gemaakt dat het ondersteunen van andere grafische systemen te doen moet zijn.

2.2 Welke versie van Wine moet ik gebruiken?

Kort antwoord: Gebruik de versie die voor het Windows programma het beste werkt. Vaak zal dit de laatste ontwikkelingsversie zijn.

Lang antwoord: De ontwikkeling van Wine gaat snel. Bijna elke twee weken komt er een nieuwe versie uit. Gewoonlijk zal de laatste versie de beste zijn. Soms gebeurd het dat er een stukje code wordt veranderd om het ene programma te laten werken, maar waardoor een ander programma niet meer werkt. (Een achteruitgang in de ontwikkeling.) Ook kan het voorkomen dat er een nieuwe functie aan Wine wordt toegevoegd. Deze functie is misschien nog niet helemaal af of is nog niet uitvoerig getest.

Als vuistregel kan worden gebruikt: begin met de Wine versie die meekomt met het besturingssysteem. Werkt deze versie? Dan is er geen probleem. Werkt deze niet? Installeer dan een nieuwere versie. Meestal is de ontwikkelingsversie een goed idee, maar doorzoek eerst de Programma Database en Bugzilla of er nieuwe fouten gevonden zijn. Een foutrapport op Bugzilla met de melding STAGED houdt in dat er een oplossing is in de wine-staging versie. (Dit is de experimentele versie van Wine). Installeer dan de laatste wine-staging versie.

De stabiele versie van Wine wordt weinig aangepast. Alleen herstelde fouten die zeker weten geen nieuwe fouten veroorzaken worden ingevoegd. Vandaar ook de term "stabiel". Gebruikers die de ontwikkelings- of staging-versie gebruiken, kunnen hetzelfde effect bereiken door de versie niet meer bij te werken. Bij het gebruik van de stabiele versie is het alleen mogelijk om een melding te maken in de Programma Database. Gebruikers die hulp zoeken op het forum of via IRC wordt gevraagd om eerst de nieuwste ontwikkelingsversie te proberen.

De huidige stabiele, ontwikkeling en staging versies zijn te vinden op de WineHQ pagina's. Lees Wine van WineHQ voor meer informatie over de drie versies en hun versienummers.

2.3 Hoe installeer ik Wine?

 • Gebruik de kant en klare pakketten. Op de Download pagina staat meer informatie.
 • Bouw Wine vanaf de broncode.

2.4 Ik krijg een foutmelding dat Wine niet geïnstalleerd kan worden, omdat sommige afhankelijkheden niet opgelost kunnen worden.

Zorg op Ubuntu 18.04 (Bionic), Linux Mint 19.x en Debian 10 (Buster) dat de libfaudio0 pakketten geïnstalleerd zijn.

Is het probleem hiermee niet opgelost dan moet handmatig gekeken worden welk pakket de boosdoener is. Probeer het pakket te installeren welke in de foutmelding naar boven komt. Dit pakket zal waarschijnlijk een ander pakket de schuld geven waarom het niet geïnstalleerd kan worden. Probeer dan dat pakket te installeren. Net zo lang totdat de fout gevonden is.

Een veel voorkomend probleem op Ubuntu is het gebruik van PPA's. De pakketten hieruit zijn niet van Ubuntu. Hierdoor kan een versienummer van een pakket te nieuw zijn voor Wine. Of de PPA heeft alleen de 64-bits pakketten. De afhankelijkheden van Wine moeten multiarch zijn en de versienummers van de 32 en 64-bits pakketten moeten precies hetzelfde zijn. De makkelijkste oplossing is dan ook vaak om het pakket uit de PPA om te ruilen door het pakket uit Ubuntu. Een andere oplossing is om op zoek te gaan naar het missende pakket.

2.5 Ik kan het Wine pakket dat door mijn distributie is gemaakt niet installeren.

WineHQ geeft alleen ondersteuning op de pakketten die te vinden zijn op de download pagina. Neem contact op met de distributie voor hulp bij hun pakketten.

2.6 Kan ik verschillende versies van Wine naast elkaar installeren?

Ja, dat kan. Eén manier is om Wine zelf vanaf de broncode te bouwen. Gebruik hierbij de --prefix optie om een andere installatiefolder op te geven.

./configure prefix=pad_naar_de_installatie_map && make

En installeer het met:

sudo make install

Op Linux is het waarschijnlijk ook nodig om LD_LIBRARY_PATH te veranderen

export LD_LIBRARY_PATH="$PREFIX/lib:$LD_LIBRARY_PATH


Op Debian en Ubuntu kunnen de stabiele-, ontwikkelings- en staging-versie naast elkaar geïnstalleerd worden met de pakketten van WineHQ. Een volledige installatie van Wine bestaat uit vier pakketten:

winehq-<soort> Het hoofdpakket. Zorgt voor het wine commando en installeert het pakket hieronder.
wine-<soort> Zorgt voor de installatie in /opt/wine-<soort> en installeert de twee pakketten hier onder.
wine-<soort>-amd64 Alle bestanden en afhankelijkheden die een 64-bits installatie nodig heeft.
wine-<soort>-i386 Alle bestanden en afhankelijkheden die een 32-bits installatie nodig heeft.


Door alleen de laatste drie pakketten te installeren, is er een werkende Wine installatie. Alleen werkt het commando wine niet, maar moet het volledige pad gebruikt worden. Bijvoorbeeld:

/opt/wine-devel/bin/wine programma.exe

Een andere manier om verschillende Wine versies naast elkaar te gebruiken, is door het gebruik van software van derden.

Gebruik voor elke Wine versie of soort een eigen wineprefix.

2.7 Is er een 64-bit versie van Wine

Sinds versie 1.2 is er op Linux een 64-bit versie. De meeste distributies hebben hier pakketten van gemaakt of bekijk onze Download pagina. Als Wine vanaf de broncode wordt gebouwd, lees dan de handleiding voor de instructies hoe een WoW64 installatie gemaakt kan worden.

Een paar opmerkingen:

 • De 32-bits Wine installatie werkt op 32 en 64-bits Linux/Unix installaties. 16 en 32-bit Windows programma's werken hierop.
 • De 64-bits Wine installatie werkt alleen op 64-bits systemen. Om een nuttige installatie te hebben zijn ook de 32-bits bibliotheken nodig. (De meeste Windows installatie programma's zijn 32-bits). 32 en 64-bit Windows programma's werken hierop.
 • Een pure 64-bits Wine installatie zonder de 32-bits bibliotheken wordt niet ondersteund.

2.8 Waar kan ik oude versies van Wine vinden?

Oude versies van WineHQ staan op onze WineHQ server.

2.9 Hoe kan ik Wine installeren op een netbook (eeePC, Acer Aspire One, enz.)?

Bij het gebruik van Xandros, Linpus of een andere door de fabrikant aangepaste Linux distributie zal u contact moeten leggen met fabrikant. Is de distributie vervangen door een gangbare Linux distributie dan kunt u de pakketten van de distributie gebruiken.

2.10 Installatie op een Apple computer

2.10.1 Hoe installeer ik Wine op mijn Mac?

 • WineHQ Paketten zijn beschikbaar voor MacOS 10.8 t/m 10.14.
 • Maak en installeer Wine met Homebrew of MacPorts. Een installatie met MacPorts zorgt ook voor alle afhankelijkheden.
 • Er zijn ook programma's van derden die Wine kunnen installeren. Bijvoorbeeld CrossOver Mac
 • Na een installatie van Linux op uw Mac, zijn de pakketten van WineHQ te gebruiken. Lees de Download pagina voor meer informatie.

2.10.2 Kan ik Wine ook op een oude Mac (zonder chip van Intel) installeren?

Nee dat kan niet. Oude Mac computers hebben een PowerPC processor. Deze processor snapt geen x86 code. Hiervoor is een emulator nodig en Wine heeft geen processor emulatie. Er is een poging gedaan door het DarWine project, maar daar is al een paar jaar niks meer van gehoord.

3 Wine in elkaar zetten

3.1 Hoe bouw ik Wine vanaf de broncode?

Lees Wine bouwen vanaf de broncode.

3.2 Hoe voeg ik een patch toe?

Hiervoor moet Wine vanaf de broncode worden opgebouwd. Zie hierboven.

4 Verwijderen

4.1 Hoe verwijder ik Wine?

Het verwijderen van Wine zorgt er niet voor dat de Windows programma's of instellingen gewist worden. Deze staan in de thuismap. Voor het verwijderen hiervan, lees #Hoe verwijder ik een virtuele Windows installatie?.

 • Is de installatie gedaan door een pakketbeheerder? Gebruik dan deze ook voor de verwijdering.
 • Is de installatie gedaan met make install? Gebruik dan make uninstall.

4.2 Hoe kan ik Windows programma's verwijderen?

Dit kan met de opdracht wine uninstaller of met Sotware in het configuratiescherm van Wine. Helaas werkt dit nog niet altijd helemaal goed. Hieronder meer informatie over het weghalen van alle Windows programma's.

4.3 Hoe maak ik de lijst Openen Met weer netjes?

Voer de volgende opdrachten uit om de "Openen met..."-lijst weer vrij te maken van alle Windows programma's.

rm -f ~/.local/share/mime/packages/x-wine*
rm -f ~/.local/share/applications/wine-extension*
rm -f ~/.local/share/icons/hicolor/*/*/application-x-wine-extension*
rm -f ~/.local/share/mime/application/x-wine-extension* 

4.4 Hoe verwijder ik een virtuele Windows installatie?

De installatie van de virtuele Windows omgeving staat standaard in de verborgen $HOME/.wine map. Verwijder deze map om alle geïnstalleerde programma's en instellingen te verwijderen.
Een andere naam geven, om een reservekopie te hebben, kan natuurlijk ook.

Hoewel nu all Windows programma's zijn verdwenen, staan alle snelkoppelingen nog wel op de computer. Deze kunnen weggehaald worden met:

rm -f ~/.config/menus/applications-merged/wine*
rm -rf ~/.local/share/applications/wine
rm -f ~/.local/share/desktop-directories/wine*
rm -f ~/.local/share/icons/????_*.{xpm,png}
rm -f ~/.local/share/icons/*-x-wine-*.{xpm,png} }}}

Ook is er een optie om te zorgen dat Wine deze pictogrammen niet maakt.

5 Windows programma's installeren en uitvoeren

5.1 Ik heb al veel programma's in Windows geïnstalleerd. Hoe voer ik deze uit met Wine?

Kort antwoord: Installeer alle programma's opnieuw met Wine.

Lang antwoord: Sommige programma's kunnen vanuit Windows naar Wine worden gekopieerd. Dit is alleen aan te raden voor ervaren gebruikers. Of als er bekent is dat het programma blijft werken ("Portable software").

Wine is niet gemaakt om samen te werken met een bestaande Windows installatie. Gebruik de bestandsbeheerder om de bestanden die nodig zijn te kopiëren van Windows naar Wine.

Dialog-warning.svg Probeer niet een echte Windows C-schijf als C-schijf in Wine te gebruiken. Dit maakt Windows onherstelbaar kapot. We hebben dit zo moeilijk mogelijk gemaakt, zodat dit niet per ongeluk kan gebeuren. Lukt dit toch, dan werkt Wine waarschijnlijk niet goed en Windows is zeker onherstelbaar kapot. Wine overschrijft namelijk belangrijke Windows bestanden met een Wine variant. Een herinstallatie van Windows is dan de enige oplossing.

5.2 Hoe installeer ik een programma in Wine?

Lees Windows programma's installeren en uitvoeren.

5.3 Hoe voer ik na de installatie een programma uit?

Lees Windows programma's installeren en uitvoeren.

5.4 Hoe start ik een Windows programma met de opdrachtregel?

Lees Programma's uitvoeren vanaf de opdrachtregel.

5.5 Hoe kan ik een opdrachtregelparameter gebruiken?

Lees Opdrachtregelparameters gebruiken.

5.6 Hoe kan ik een .msi bestand installeren?

Lees .msi bestanden uitvoeren.

5.7 Hoe kan ik een ClickOnce (.application) gebruiken?

Zoek eerst welke versie van het .NET framework nodig is voor het programma. Gebruik winetricks om deze versie te installeren. Daarna kan het programma uitgevoerd worden met:

cd naar_de_map_met_het_.application_bestand
wine start naam_programma.application

5.8 Hoe start ik een Linux programma vanuit Windows?

Open het register (regedit) en voeg een punt toe aan de lijst van extensies in HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Environment\PATHEXT.

Dialog-warning.svg Dit moet na elke update van Wine opnieuw worden ingesteld.

Nu kunnen Linux programma's gestart worden met wine cmd, bijvoorbeeld:

wine cmd /c /usr/bin/glxgears

of

wine cmd /c /bin/sh -c glxgears

Misschien is ook winepath nodig om een Windows-pad om te zetten in een Linux-pad. (Lees ook: #Hoe kan ik een Linux programma koppelen aan een bestandsformaat in Wine?)

5.9 Het installatieprogramma zegt dat ik geen schijfruimte meer heb.

Gewoonlijk is er ook geen ruimte meer. De C-schijf van Wine staat in de thuismap. De partitie waar /home is moet voldoende ruimte beschikbaar hebben. Controleer dit met:

dh -h ~

Als er minder dan 1 GB ruimte nodig is en de df meldt meer dan 1 GB vrije ruimte, zet dan de Windows versie naar Windows 98. Er zit namelijk een fout in oude installatieprogramma's (Windows 98-tijdperk) waardoor ze niet goed om kunnen gaan met grote schijven.

Als een andere partitie nog wel genoeg ruimte heeft, dan kan daar een andere wineprefix worden gemaakt. Lees #Hoe kan ik twee programma's uitvoeren alsof ze op verschillende computers staan? voor meer informatie.

5.10 Wanneer ik dubbel-klik op een .exe bestand gebeurd er niets.

Probeer eerst het programma te starten via een ander pictogram in het Wine menu of op het bureaublad. Of klik-rechts op de .exe en kies voor Openen met Wine.

Ook kan het zijn dat het programma niet goed opstart in Wine. Voer het programma uit in de opdrachtregel om de fouten te bekijken. Lees Programma's uitvoeren vanaf de opdrachtregel voor meer informatie.

5.11 Wanneer ik dubbel-klik op een .exe bestand komt de melding: The file programma.exe is not marked as executable..."

Als in het venster staat "Read about the executable bit", met een verwijzing. Volg de verwijzing voor meer informatie.

Staat het programma op een harde schijf, selecteer het bestand met de rechter muisknop en kies voor Eigenschappen/Rechten en selecteer "Uitvoeren van het bestand toestaan".

Staat het programma op een CD-ROM, gebruik dan de opdrachtregel. Gebruik mount om de CD-ROM opnieuw aan te koppelen met alle bestanden toestaan uitgevoerd te worden.

(Verander /media/cdrom als dat nodig is)

mount -o remount,mode=0777,exec /media/cdrom

6 Wine gebruiken

6.1 Hoe start ik Wine?

Wine is geen programma dat los gestart kan worden. Lees Windows programma's installeren en uitvoeren voor meer informatie. Om een Windows bureaublad na te doen, gebruik: wine explorer /desktop=shell

6.2 Moet ik Wine als root of met sudo uitvoeren?

Dialog-warning.svg Wine NOOIT als root uitvoeren!
Op deze manier kan een Windows programma of virus alle onderdelen van de computer bereiken. Met het sudo-commando komt daar ook nog bij dat de toegang tot de bestanden in de Wineprefix overhoop wordt gehaald. Lees hieronder hoe de bestandsrechten weer goed gezet kunnen worden. Gebruik Wine altijd met een gewone gebruiker.

Alle programma's die met Wine worden uitgevoerd, worden als de Windows gebruiker Administrator uitgevoerd. Mocht een programma toch een fout geven over een gebrek aan rechten, maak een foutrapport. Het programma uitvoeren als root helpt niet. (Er is al een fout gemeld dat een programma juist te veel rechten heeft.)

6.3 Ik heb toch root of sudo gebruikt. Wat nu?

Alle bestandsrechten in $HOME/.wine moeten weer goed gezet worden. In de verborgen map $HOME/.wine staat de virtuele Windows installatie, de configuratie van Wine en het Windows register. Op de volgende manier kunnen de rechten weer goed gezet worden:

cd $HOME
sudo chown -R $USER:$USER .wine
winecfg

6.4 Welke versie van Wine gebruik ik?

De versie van Wine kan gevonden worden met wine --version. Of in winecfg op het tabblad "Over Wine"

TIP: Op de pagina van WineHQ staat de nieuwste versie. Elke twee weken komt een nieuwe versie uit. Hierdoor is de versie die het besturingssysteem aanbied vaak al snel oud. Op de Download pagina staat hoe de nieuwste versie geïnstalleerd kan worden.

6.5 Wineprefix

6.5.1 Waar is mijn C-schijf?

Wine gebruikt in plaats van de echte C-schijf een virtuele C-schijf. De map waar deze staat heet een 'wineprefix'.

De standaard plek is in de thuismap. ~/.wine/drive_c (Voor MacOS lees macOS FAQ.)

Lees ook over de WINEPREFIX variabele om de standaard prefix te veranderen.

6.5.2 Kan ik ook een andere plek gebruiken dan ~/.wine?

Ja, dat kan. ~/.wine is de standaard plek, maar iedere plek waar de gebruiker eigenaar van is en volledige toegang tot heeft kan gebruikt worden.

De prefix kan veranderd worden met de WINEPREFIX variabele. Bijvoorbeeld:

export WINEPREFIX=~/nieuwe-wine-prefix
wine winecfg

De map nieuwe-wine-prefix mag niet bestaan. De nieuwe prefix in ~/nieuwe-wine-prefix wordt automatisch door Wine gemaakt.

Om weer de standaard wineprefix te gebruiken, gebruik het commando unset WINEPREFIX. Of zet de WINEPREFIX variable naar ~/.wine

Ook kan de WINEPREFIX variable elke keer los met Wine gebruikt worden.

WINEPREFIX=~/andere-wine-prefix wine winecfg
WINEPREFIX=~/andere-wine-prefix wine notepad

Een prefix kan gekopieerd, hernoemd, verplaatst of verwijderd worden zonder dat een andere prefix hier last van heeft.

Elke keer als in de Wiki ~/.wine of $HOME/.wine staat dan kan dit vervangen worden door WINEPREFIX=<map>.

6.5.3 Hoe maak ik een 32-bit wineprefix op een 64-bit systeem?

Sommige programma's werken beter in een 32-bit prefix. Om een 32-bit wineprefix te maken moet de WINEARCH variabele gebruikt worden.

WINEARCH=win32 WINEPREFIX=~/32-bit-prefix wine winecfg

Een bestaande 64-bit prefix kan niet veranderd worden in een 32-bit. Er moet dus een nieuwe aangemaakt worden. Als de prefix eenmaal is aangemaakt dan hoeft de variabele WINEARCH niet meer gebruikt te worden. De variabele WINEPREFIX moet wel gebruikt worden om naar de 32-bit prefix te verwijzen.

 WINEPREFIX=~/32-bit-prefix wine setup.exe

6.5.4 Waarom is Windows XP de oudste versie in een 64-bit prefix?

De versies voor Windows XP waren alleen 32-bit. Lees #Hoe maak ik een 32-bit wineprefix op een 64-bit systeem om een 32-bit prefix aan te maken. Hierna is het mogelijk om de versies van Windows voor Windows XP te kiezen in winecfg

6.5.5 Hoe kan ik twee programma's uitvoeren alsof ze op verschillende computers staan?

Voorbeeld: Er is een server en een gast. De één werkt niet als de andere wordt uitgevoerd.

Met twee wineprefixes worden twee aparte Windows computers nagedaan.

Start het eerste programma op de standaard manier:

wine server.exe

Het tweede programma heeft zijn eigen prefix nodig. Gebruik dus de WINEPREFIX variabele:

WINEPREFIX=~/gast-prefix wine gast.exe

De programma's "server.exe" en "gast.exe" kunnen zelfs hetzelfde programma zijn. Dus het volgende werkt ook

wine server.exe
WINEPREFIX=~/gast-prefix wine server.exe

Nu worden er twee aparte server programma's uitgevoerd.

6.6 Configuratie

6.6.1 Hoe krijg ik een virtueel bureaublad?

Dit kan met winecfg. Selecteer in het tabblad "Grafisch" "Emuleer een virtueel bureaublad" en stel bij "Afmetingen" de grootte in.

Dit kan ook op de opdrachtregel.

wine explorer /desktop=naam,1024x768 programma.exe

Hierbij is naam de naam van het bureaublad venster en programma.exe de naam van het programma dat uitgevoerd moet worden. Wanneer als naam shell gekozen wordt, dan wordt het bureaublad met taakbalk en start menu getoond.

wine explorer /desktop=shell,1024x768

6.6.2 Hoe verander ik het register?

Het register van Wine staat opgeslagen in de .reg bestanden in de hoofdmap van de wineprefix. Het wordt niet aangeraden om deze bestanden met een tekstverwerker of het kladblok te veranderen. Gebruik altijd regedit

wine regedit

Dit programma is gelijk aan de Windows variant. Ook het importeren en exporteren van register bestanden wordt ondersteund. Probeer niet het hele Windows register te importeren. Dit zal de wineprefix kapot maken.

Ook wordt het commando reg ondersteund. Gebruik de /? parameter voor meer informatie.

wine reg /?

6.6.3 Hoe kan ik een Linux programma koppelen aan een bestandsformaat in Wine?

Hiervoor zijn twee manieren. De eerste manier gebruikt winebrowser de andere in een shell-script.

In het voorbeeld hieronder wordt winebrowser gebruikt om het standaard PDF-programma op de computer te openen als in Wine een PDF bestand wordt geopend.

Maak een tekstbestand aan met de onderstaande gegevens en sla deze op als pdf.reg

[HKEY_CLASSES_ROOT\.pdf]
@="PDFfile"
"Content Type"="application/pdf"
[HKEY_CLASSES_ROOT\PDFfile\Shell\Open\command]
@="winebrowser \"%1\"" 

Importeer het .reg bestand in het register met

wine regedit pdf.reg

De andere manier is om een shell-script te maken die naar een ander programma verwijst. Sla het onderstaande op als run_linux_program in $HOME/bin (waarschijnlijk moet deze map worden aangemaakt).

#!/bin/sh $1 "`wine winepath -u "$2"`"

Vergeet niet om dit bestand uitvoerbaar te maken met chmod a+x $HOME/bin/run_linux_program. En dat de $HOME/bin map in de $PATH variabele staat (In Debian is dit standaard het geval als de $HOME/bin map bestaat en de gebruiker opnieuw is aangemeld).

In dit voorbeeld laten we .pdf bestanden openen met het Linux programma acroread. Sla het op als pdf.reg en importeer het met wine regedit pdf.reg

[HKEY_CLASSES_ROOT\.pdf]
@="PDFfile"
"Content Type"="application/pdf"
[HKEY_CLASSES_ROOT\PDFfile\Shell\Open\command]
@="/bin/sh run_linux_program acroread \"%1\"" 

Het script kan voor andere programma's hergebruikt worden. Om bijvoorbeeld .doc bestanden in LibreOffice (soffice) te openen, gebruik:

[HKEY_CLASSES_ROOT\.doc]
@="DOCfile"
"Content Type"="application/msword"
[HKEY_CLASSES_ROOT\DOCfile\Shell\Open\command]
@="/bin/sh run_linux_program soffice \"%1\"" 

6.6.4 Hoe zorg ik ervoor dat Wine niet de bestandsassociaties verandert of ongewenste pictogrammen maakt?

Tango-style info icon.svg Vanaf Wine 3.14 heeft winecfg de optie "Toestaan dat bestandsassociaties worden gemaakt" in het tabblad "Desktop Integratie"

Voor oudere versies van Wine of als ook voorkomen moet worden dat er pictogrammen worden gemaakt, schakel winemenubuilder.exe uit. Dit kan op verschillende manieren:

Met winecfg Voordat er programma's worden geïnstalleerd, open winecfg. Ga naar het tabblad "Bibliotheken". Type onder "Nieuwe DLL aanpassing" winemenubuilder.exe (deze staat niet in de keuzelijst) en klik op "Toevoegen". Selecteer het in het vak "Bestaande aanpassingen" en klik op "Bewerken". Kies hier voor "Uitzetten", daarna op "OK" en vervolgens op "Toepassen".
Met een registerbestand De bovenstaande manier kan nogal lastig zijn als die vaak moet worden uitgevoerd. Een makkelijkere manier is om een tekstbestand te maken met een .reg extensie (bijvoorbeeld stop-winemenubuilder.reg) met de volgende inhoud:
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Wine\DllOverrides]
"winemenubuilder.exe"="" 

Importeer dit in het register met

wine regedit stop-winemenubuilder.reg
Met een variabele Gebruik de variabele WINEDLLOVERRIDES als een programma wordt geïnstalleerd. Bijvoorbeeld:
WINEDLLOVERRIDES=winemenubuilder.exe=d wine setup.exe

Mensen die vaak een nieuwe wineprefix aanmaken, kunnen WINEDLLOVERRIDES=winemenubuilder.exe=d aan .bashrc toevoegen.

6.6.5 Hoe schakel ik het crash venster uit?

Standaard staat het crash venster aan. Sommige gebruikers hebben een programma die op de achtergrond een fout veroorzaakt, maar voor de rest goed werkt. Dan kan het venster ongewenst zijn.

De makkelijkste manier om het venster uit te zetten is met winetricks:

winetricks nocrashdialog

Liever met de hand? Maak dan een tekstbestand aan met een .reg extensie (bijvoorbeeld crashdialog.reg) met de volgende inhoud:

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Wine\WineDbg]
"ShowCrashDialog"=dword:00000000

Importeer dit bestand in het Wine register met:

wine regedit crashdialog.reg

Om het venster weer aan te zetten, verander 00000000 in 00000001 en importeer het bestand opnieuw.

Dit kan natuurlijk ook handmatig in regedit.

6.6.6 Hoe maak ik de lettertypen anti-aliased?

Sinds Wine 1.1.12 is er ondersteuning voor subpixel lettertype rendering, maar misschien staat het niet aan. Gebruik winetricks en kies één van de volgende opties: fontsmooth-gray, fontsmooth-rgb of fontsmooth-bgr

6.6.7 Hoe verander ik de DPI (lettertypegrootte)?

Gebruik als eerste manier winecfg (tabblad "Grafisch"). Schuif de "Schermresolutie" balk naar de gewenste grootte. De veranderingen worden pas zichtbaar nadat winecfg opnieuw wordt opgestart.

Als winecfg niet bruikbaar is, lees dan #De lettertypes in Wine zijn enorm groot.

6.6.8 Hoe stel ik een proxy in?

Gebruik de http_proxy variabele om voor alle HTTP verbindingen een proxy server te gebruiken. Op de meeste Linux systemen wordt dit automatisch gedaan als de proxy wordt ingesteld met de Network Proxy tool.

Ook kan het register worden gebruikt om een proxy in te stellen. Er zijn verschillende plekken voor "wininet.dll" en "winhttp.dll".

Voor wininet Gebruik regedit en voeg de onderstaande waardes toe aan de sleutel [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings]
"ProxyEnable"=dword:00000001
"ProxyServer"="proxy-server-address:port" 

wininet.dll in Wine heeft nog geen "Automatische Proxy Configuratie (PAC)" ondersteuning.

Voor winhttp Gebruik het programma proxycfg.exe om het register aan te passen. Dit programma staat in de system32 map van een Windows installatie.

7 Beperkingen en Risico's

7.1 Kan Wine in tekenmodus (zonder GUI) worden uitgevoerd?

De ontwikkeling van Wine is voor het grootste gedeelte gericht op grafische programma's, maar in beperkte mate is er ondersteuning door middel van een "null" stuurprogramma. Wine gebruikt automatisch het "null" stuurprogramma als de x11driver niet is geladen, maar zelfs dan is Wine afhankelijk van de xorg bibliotheken.

Het "null" stuurprogramma werkt alleen voor "echte" console programma's die geen enkele schermfunctie gebruiken.

Lees Text programma's CUI: Console User Interface) voor meer informatie.

7.2 Kan ik een programma voor meerdere gebruikers installeren?

Een wineprefix kan niet gedeeld worden met meerdere gebruikers. Het register kan corrupt raken als verschillende wineservers hetzelfde registerbestand gebruiken (fout #11112).

Een wineprefix kan wel gekopieerd worden. Installeer alles wat nodig is in een prefix en kopieer deze prefix naar de thuismap van de verschillende gebruikers. Op deze manier hoeven niet elke keer alle programma's voor iedereen geïnstalleerd te worden.

7.3 Kan ik Wine gebruiken om stuurprogramma's te installeren?

Nee. De hardware moet al door het besturingssysteem worden herkent.

7.4 Kan ik een virus of malware via Wine krijgen?

Ja, dat kan helaas. Wine voert ook virussen, Trojaanse paarden en andere vormen van malware uit.

Er zijn een paar dingen die het risico verkleinen:

 • Voer geen bestanden uit van onbetrouwbare websites. Een besmetting is al een keer voorgekomen.
 • Klik niet zomaar op verwijzingen in e-mail programma's en webbrowsers.
 • Gebruik geen root of sudo met Wine.
 • Gebruik een virusscanner. Bijvoorbeeld ClamAV. Helaas geeft geen enkele virusscanner 100% bescherming.
 • Verdachte programma's kunnen worden uitgevoerd als een andere gebruiker of in een virtuele computer.
 • De Z-schijf van Wine weghalen geeft niet echt meer veiligheid. Het houdt Windows programma's niet tegen om de harde schijf te lezen, maar voorkomt wel dat u makkelijk bij uw bestanden komt.

7.5 Hoe goed kan Wine Windows programma's afschermen (sandbox)?

Een kort antwoord: niet. Wine biedt geen enkele bescherming. Overal waar de gebruiker bij kan, kan ook een programma ook bij. Wine zal (en kan niet) een programma stoppen om de bestanden op de computer van de gebruiker overhoop te halen.

Om een programma goed af te schermen is AppArmor, SELinux of een virtuele computer nodig.

De optie sandbox van winetricks haalt alleen de verwijzingen naar de mappen van de gebruiker en die van de Z-schijf weg. Dit biedt bescherming tegen fouten van de gebruiker en niet tegen kwaadaardige programma's.

8 Programma's

8.1 Zijn er programma's of services die een conflicten geven met Wine?

Compiz, Beryl en soortgelijke kunnen problemen veroorzaken. Schakel deze uit.

Ook zijn er fouten bekent met toetsenbord hulpprogramma's zoals IBUS, xneur (gxneur, kxneur) en SCIM.

8.2 Wordt .Net ondersteund? Moet ik .Net installeren?

Tegenwoordig zal Wine als er een prefix wordt gemaakt, vragen om wine-mono te installeren. Voor veel (oude) .Net programma's is dit voldoende.

Maak een foutrapport als wine-mono niet werkt en probeer .Net te installeren met winetricks. Vaak werkt .Net beter in een 32-bit prefix.

Dialog-warning.svg Er zijn problemen met .Net 4.5 in Wine 6.0.

8.3 Werkt DirectX? Moet ik DirectX installeren?

Tegenwoordig zit DirectX ingebouwd in Wine. Mocht de ingebouwde versie niet werken gebruik dan winetricks om Windows onderdelen van DirectX te installeren. Of probeer dxvk (DirectX naar Vulkan).

8.4 Werkt Internet Explorer?

Wine gebruikt de kern van Firefox om Internet Explorer na te doen. (wine-gecko). In veel gevallen is dit voldoende. Oudere versies van Internet Explorer (6 t/m 8) kunnen met winetricks worden geïnstalleerd. Nieuwere versies werken niet.

8.5 Waarom werkt Wine niet met sommige kopieerbeveiligingen?

Kopieerbeveiligingen gebruiken smerige trucjes om te kijken of een schijf echt is. Sommige van deze systemen zitten zo in elkaar dat Wine bijna een rootkit zou moeten worden om ze te laten werken. Waarschijnlijk wordt dit dus nooit ondersteund. Sommige gebruikers gebruiken daarom een "crack" om de kopieerbeveiliging te omzeilen, maar die manier kan Wine natuurlijk niet ondersteunen.

Lees de pagina kopieerbeveiliging voor meer informatie.

8.6 Ik heb een handleiding op een webpagina gevolgd en het werkt niet.

Op internet staan heel veel handleidingen. Vaak wordt de handleiding niet meer bijgewerkt en is dus niet meer van toepassing voor de huidige versie van Wine. Sommige oude trucjes om een programma beter te laten werken, zorgen er nu voor dat het programma helemaal niet meer werkt. (Office 2007 is hier een voorbeeld van). Alleen de handleidingen van WineHQ worden ondersteund.

Probeer een programma altijd eerst uit zonder trucjes of winetricks en vraag bij problemen hulp op het forum.

8.7 Ik heb een ander programma gebruikt (bijvoorbeeld PlayOnLinux) en ik hulp nodig.

Vraag hulp bij de makers van het programma. Om hier hulp te krijgen gebruik een "kale" versie van Wine. De verwijzingen op de Programma's van Derden pagina zijn er alleen voor het gemak, maar worden niet hier ondersteund.

8.8 Mijn programma werkte wel met een oude versie van Wine, maar nu niet meer!

Dit is een achteruitgang in de ontwikkeling van Wine. Probeer uit te vinden welke verandering de fout heeft veroorzaakt. Maak daarna een foutrapport en gebruik regression als sleutelwoord. Deze rapportages krijgen extra aandacht van de ontwikkelaars. Hoe sneller een achteruitgang wordt gevonden, hoe makkelijker hij is om op te lossen.

8.9 Ik wil echt heel graag dat mijn programma werkt. Hoe kan ik daar voor zorgen?

CodeWeavers heeft betaalde ondersteuning. Een andere manier is zelf aan de slag gaan met de broncode of iemand inhuren.

8.10 Ik schrijf programma's. Hoe detecteer ik Wine?

Hoewel dit wel kan, is dit een slecht idee. Lees de Developer FAQ voor meer informatie.

9 Prestaties

9.1 Mijn 3D programma of spel is erg langzaam (FPS)

Meestal komt dit door een fout in de OpenGL 3D stuurprogramma's. Lees 3D problemen voor meer informatie.

9.2 Is Wine langzamer dan Windows?

Soms is Wine zelfs sneller dan Windows. Snelheid hangt van veel factoren af. De stuurprogramma's spelen hierin een belangrijke rol. Als een stuurprogramma slecht is geschreven dan daalt de snelheid. Ook kan een fout in Wine de snelheid van een programma verlagen. Bij Wine gaat echter correctheid boven snelheid.

Lees de prestatie pagina voor meer informatie.

9.3 Er staat heel vaak "fixme:" in de terminal en Wine is langzaam

Deze regels kunnen genegeerd worden. De fixme regels hebben alleen betekenis voor de Wine ontwikkelaars. Een fixme regel betekent niet dat er een probleem is. Veel programma's werken gewoon. Wel kan het een inzicht geven hoe een programma werkt.

Als er heel veel lijnen met fime continu snel langs kommen, dan kan Wine een beetje sneller gemaakt worden door deze regels uit te zetten. Dit kan door de WINEDEBUG variabele op -all te zetten. Bijvoorbeeld:

WINEDEBUG=-all wine programma.exe

Gevorderde gebruikers en ontwikkelaars die fouten in Wine willen opsporen kunnen hier meer over lezen op de Debug Kanalen en op de Ontwikkelaars wiki pagina's. Dit is voorbeeld hoe alleen de fixme berichten voor dsound en d3d9 uitgezet kunnen worden:

WINEDEBUG=fixme-dsound,fixme-d3d9 wine programma.exe

10 Problemen Oplossen

10.1 Algemeen

10.1.1 Hoe krijg ik een debug logbestand (terminal uitvoer)

Voer het programma uit vanaf de opdrachtregel (lees Programma's uitvoeren vanaf de opdrachtregel).

Als de uitvoer kort is kan deze gekopieerd en geplakt worden naar een bestand. Anders moet de uitvoer doorgestuurd worden naar een bestand. Bijvoorbeeld:

wine programma.exe &> log.txt

Belangrijk: De bovenstaande instructies zijn voldoende, tenzij er anders gevraagd wordt.

Belangrijk: Als er een crash venster komt, klik op "Afsluiten/Close". Anders is het log bestand niet compleet.

10.1.2 Hoe krijg ik een debug trace-bestand?

Gebruik dit alleen als er om gevraagd wordt. Anders is een gewone terminal uitvoer voldoende. Voor een foutrapport is het vaak nodig om verschillende debug kanalen toe te voegen (vaak +relay,+seh, maar er kan gevraagd worden naar andere kanalen. Om een debug trace-bestand te maken, voer het volgende uit:

WINEDEBUG=+relay,+seh,+tid wine programma.exe >> log.txt 2>&1

Het log.txt kan als bijlage aan het foutrapport worden toegevoegd. Het bestand moet gecomprimeerd worden als het groter is dan 1MB.

In sommige gevallen verdwijnt de fout als WINEDEBUG voor een kanaal wordt gebruikt. Vermeld dit in de rapportage.

10.2 Vastlopers en Crashes

10.2.1 Het programma is vastgelopen. Wat nu?

Als het programma vanaf de opdrachtregel met wine programma.exe is gestart, dan kan deze waarschijnlijk gestopt worden met Ctrl+C. Als het programma met een snelkoppeling is gestart, open dan een terminal venster en stop het programma met:

killall -9 programma.exe

Of om alle Windows programma's in één keer te stoppen:

wineserver -k

Of open de taakbeheerder van Wine wine taskmgr en stop het programma.

10.2.2 De hele computer is vastgelopen, start opnieuw op of sluit af als ik een spel in Wine speel!

Als de computer vastloopt en zelfs de muis niet meer reageert, dan is het waarschijnlijk niet een probleem met Wine. Wine is een gebruikersprogramma en moet niet in staat zijn de computer te laten vastlopen. Mogelijk is er een groter probleem met de computer die Wine aan het licht heeft gebracht. Denk hierbij aan slechte stuurprogramma's, een slechte geheugenmodule of overgeklokte hardware.

Vaak zijn de stuurprogramma's van de grafische kaart het probleem. Als de computer ook vastloopt met glxgears dan is het zeker een stuurprogramma probleem. Dit kan komen doordat de kernel is bijgewerkt zonder dat de stuurprogramma's van de grafische kaart zijn bijgewerkt. Het opnieuw installeren van de stuurprogramma's moet dit verhelpen.

Als een laptop zichzelf opeens uitschakelt, dan kan oververhitting het probleem zijn. Er kunnen problemen zijn met de Linux ACPI code die de ventilatoren aanstuurt, andere laptops hebben gewoon koelingsproblemen.

Als dit allemaal niet helpt, vraag hulp op het forum. Geef de naam van het programma, de Wine versie, de uitvoer van cat /etc/issue , lspci | grep -i vga en bij het gebruik van een Nvidia kaart cat /proc/driver/nvidia/version. Misschien kan iemand helpen.

10.2.3 Alle programma's doen het niet!

Probeer eerst een ingebouwd Wine programma uit te voeren.

wine notepad

Werkt dit ook niet meer, dan is waarschijnlijk de wineprefix stuk. Dit kan gebeuren als het foutieve programma mee opstart met Wine. Lees #Hoe verwijder ik een virtuele Windows installatie? en installeer de programma's, behalve het foutieve programma opnieuw.

10.3 Waarschuwingen en Foutmeldingen

10.3.1 Het programma meldt dat een DLL of lettertype ontbreekt.

Eigenlijk hoort ieder programma alle DLLs mee te leveren die het nodig heeft (behalve dan de Windows DLLs). Soms wordt dit vergeten of de makers gaan er vanuit dat de DLLs en lettertypes al op de computer staan. De missende DLL of lettertype kan op verschillende manieren geïnstalleerd worden.

 • Download het van de makers (bijvoorbeeld Microsoft). Dit kan gemakkelijk met winetricks.
 • Installeer een programma die wel de bestanden meelevert.
 • Kopieer het bestand van een legale Windows installatie.

Dialog-warning.svgDownload geen losse DLL bestanden van websites! Deze kunnen meer kwaad dan goed doen. Ook met Wine.

Een paar veel voorkomende missende DLL bestanden zijn:

DLL winetricks
msvbvm60.dll vb6run
mfc42.dll mfc42 of vcrun6
vcruntime140.dll vcrun2015, vcrun2017 of vcrun2019

10.3.2 Too many open files, ulimit -n probably needs to be increased

(Te veel open bestanden, ulinit -n moet mogelijk vergroot worden)

Dit probleem kan voorkomen op oudere besturingssystemen. Op Ubuntu kan dit aangepast worden in /etc/security/limits.conf. Verander de regel

* hard nofile 2048 (of welk getal er ook staat)

naar

* hard nofile 8192 

(Het sterretje betekent voor iedereen)

Meld opnieuw aan en controleer de waarde met ulimit -H -n. De waarde moet nu 8192 zijn.

Er is ook een andere manier. Deze werkt tijdelijk, maar kan waarschijnlijk ook op Mac OS X gebruikt worden.

$ sudo bash
# ulimit -n 8192
# su gebruikersnaam $ wine programma.exe

10.3.3 preloader: Warning: failed to reserve range 00000000-60000000 of winevdm: unable to exec 'application name': DOS memory range unavailable

Lees meer hierover op Bugzilla, fout 12516

De oorzaak hiervan is een Linux kernel instelling. Als cat /proc/sys/vm/mmap_min_addr geen 0 teruggeeft, dan kan sysctl -w vm.mmap_min_addr=0 een tijdelijke oplossing bieden.

Lees Preloader Page Zero Problem voor meer informatie.

10.3.4 Failed to use ICMP (network ping), this requires special permissions

Op *NIX systemen heeft ICMP ping speciale rechten nodig. Normaal heeft alleen de root gebruiker die. Gelukkig kunnen gewone gebruikers op moderne Linux systemen ook toestemming krijgen.

sudo setcap cap_net_raw+epi /usr/bin/wine-preloader

Let op. Dit werkt alleen met een standaard Wine installatie. WineHQ plaatst wine in /opt/wine-stable/, /opt/wine-devel/, of /opt/wine-staging/. Wine die vanaf de broncode is gebouwd, staat in /usr/local/bin. wine64-preloader is de naam van de 64-bit variant. Na een update van Wine moet dit commando opnieuw gegeven worden.

Om de toestemming in te trekken

sudo setcap -r /usr/bin/wine-preloader

Tango-style info icon.svg Vanaf Wine 5.7 kunnen Debian en Ubuntu gebruikers die de WineHQ pakketten gebruiken dit instellen met dpkg-reconfigure. Standaard staat deze optie uit, omdat er veiligheidsrisico's aanzitten en de meeste programma's dit niet nodig hebben.

dpkg-reconfigure wine-<soort>-amd64 wine-<soort> wine-<soort>-i386

Beantwoord de drie vragen met ja (Vervang <soort> door devel, staging, of stable).

Tango-style info icon.svg Wine-staging heeft tegenwoordig een oplossing voor dit probleem.

10.3.5 err:virtual:map_image failed to set 60000020 protection on section .text, noexec filesystem?

Dit kan komen doordat er een bestandssysteem is aangekoppeld met de user of de noexec optie. Of door SELinux. Zorg dat het programma niet op een exotisch bestandssysteem staat of schakel tijdelijk SELinux uit.

10.3.6 Broken NVIDIA RandR detected, falling back to RandR 1.0

RandR is onder andere een manier op de schermresolutie aan te passen. NVidia heeft dit in zijn stuurprogramma's niet helemaal geïmplementeerd. Dit kan problemen geven in programma's die de resolutie proberen te veranderen. (Lees bug 34348)

Het stuurprogramma van Nouveau heeft hier geen last van en is de aanbevolen oplossing als de gebruiker zonder het NVidia stuurprogramma kan. Als dit niet kan, is er de volgende oplossing.

Veel programma's proberen te starten in een lage resolutie als die beschikbaar is. Als die er dus niet is, start het programma gelijk in de goede resolutie. Dit kan ingesteld worden in /etc/X11/xorg.conf en voeg de volgende regel in bij het Screen onderdeel.

	Option     "metamodes" "1920x1080 +0+0"

Verander 1920x1080 in de gewenste resolutie.

Na het herstarten van de Xserver voer xrandr en xrandr –q1 uit. Beide opdrachten moeten alleen de gekozen resolutie laten zien. Nu kan het programma, hopelijk met meer succes, getest worden.

10.4 Grafisch

10.4.1 Het programma kan de resolutie of kleurdiepte niet veranderen

Voeg een regel toe aan /etc/X11/xorg.conf in het Screen onderdeel met de gevraagde resolutie en kleurdiepte. Er kan ook een probleem zijn met Xrandr.

10.4.2 Het programma wil 256 kleuren gebruiken, maar ik heb er miljoenen.

Het onvermogen om van 24bpp naar 8bpp te schakelen ligt aan de Xserver. Lees 256 Color Mode voor oplossingen.

10.4.3 Na het spelen van een spel in een volledig scherm gaat de Xserver niet terug naar zijn oorspronkelijke resolutie

De makkelijkste oplossing is om handmatig de resolutie te veranderen met de systeem instellingen van het systeem.

Of voer de onderstaande opdracht uit in een terminal venster

xrandr -s 0

10.4.4 Afbeeldingen in het spel zijn slecht, maar in de AppDB staan goede beoordelingen

 • Installeer de laatste stuurprogramma's van de grafische kaart.
 • De meeste beoordelingen op de AppDB zijn gemaakt met de Nvidia stuurprogramma's
 • ATI/AMD/Radeon kaarten die de stuurprogramma's van de fabrikant gebruiken, hebben problemen in Wine. Lees Wine fout 7411 voor meer informatie.
 • Intel/S3/Matrox kaarten werken waarschijnlijk alleen bij oude spellen.
 • Nouveau mist voor veel kaarten 3D ondersteuning.

10.4.5 Tekst mist of is corrupt

Dit kan komen door een missend lettertype of een conflict tussen lettertypes.

Ook kan dit komen door een fout in riched20.dll van Wine. Installeer de Windows versie met winetricks

winetricks riched20

10.4.6 De lettertypes in Wine zijn enorm groot

Soms kan met de ALT-toets en de muis het venster van winecfg heen en weer bewogen worden. Op het tabblad Grafisch staat de schuifbalk Schermresolutie. Veranderingen vinden pas plaats als winecfg wordt herstart.

Als dit niet werkt probeer de volgende opdracht in een terminal (Dit is één lange regel)

echo -e "[HKEY_LOCAL_MACHINE\\System\\CurrentControlSet\\Hardware Profiles\\Current\\Software\\Fonts]\n\"LogPixels\"=dword:60\n" | wine regedit - 


10.5 Geluid

10.5.1 Geluid in spellen klinkt anders dan in Windows

Nog niet alle onderdelen van DirectSound zijn beschikbaar in Wine

 • Geluidseffecten (zoals echo) zijn nog niet geïmplementeerd (Fout 10603)
 • Het dopplereffect is uitgeschakeld (source)

10.5.2 MP3 bestanden werken niet met Windows Media Speler

Om MP3 bestanden te kunnen afspelen met Windows Media Speler (WMP) of programma's die WMP of zijn codecs gebruiken, moet de 32-bit versie van libmpg123 geïnstalleerd zijn. Ook moet bij Wine tijdens het compileren de ondersteuning voor MP3 ingeschakeld zijn. Vroeger was dit nog wel eens een probleem vanwege de licenties op MP3, maar tegenwoordig zijn de patenten verlopen en is dit gewoonlijk geen probleem meer.

Mocht dit nog wel een probleem zijn dan kan de codec van Windows Media Speler 9, l3cod­eca.acm, gebruikt worden. Kopieer l3codeca.acm naar de /windows/system32 folder van de wineprefix (of installeer WMP9 met winetricks) en maakt een symbolische link in dezelfde map naar het bestand aan met de naam winemp3.acm. Wine kan dan de Windows codec gebruiken om de MP3 bestanden af te spelen.

Dit is alleen nodig voor WMP en programma's die daar afhankelijk van zijn (zoals PowerPoint). Programma's zoals Winamp of de VLC Speler werken zonder deze omweg.

10.6 Netwerken

10.6.1 DNS resolve werkt niet op 64-bit systemen

Wine heeft de 32-bit DNS bibliotheken nodig. Op Debian en Ubuntu zitten deze in het libnss-mdns:i386 pakket. Op andere systemen kan dit pakket een andere naam hebben.

10.7 Verwijderbare Media

10.7.1 Ik kan de CD/DVD niet uitwerpen

Probeer wine eject. Deze opdracht koppelt de schijf af en werpt hem uit. De schijf moet als cd-rom omschreven staan in winecfg en gebruik de schijf letter. Bijvoorbeeld:

wine eject d:

10.7.2 De CD/DVD is leeg of er missen bestanden

Sommige schijven zijn zo slecht geschreven en op een manier dat dit alleen op *NIX problemen geeft.

De unhide of norock mount-opties zijn voor deze schijven nodig. Bekijk met mount waar de schijf is aangekoppeld en koppel deze opnieuw aan met de nodige optie. Bijvoorbeeld:

sudo mount -o remount,unhide /dev/sr0 /mnt/cdrom 

of

sudo mount -t iso9660 -o ro,unhide /dev/cdrom /media/cdrom0

10.8 Toetsenbord en Muis

10.8.1 Sommige toetscombinaties werken niet

Zelfs in volledig scherm kan de vensterbeheerder (KDE/Gnome) toetscombinaties afvangen. Toetscombinaties die door de vensterbeheerder worden gebruikt kunnen niet meer in Wine gebruikt worden. Zet deze toetscombinaties in de vensterbeheerder uit.

10.9 Overige

10.9.1 Ik mis een vraag in de Nederlandse FAQ

Opgeloste problemen zijn niet vertaald. Ook problemen op oude besturingssystemen staan niet in de Nederlandstalige versie. De Engelse versie is hier te vinden.