WineHQ

Gebruikershandleiding: Difference between revisions

No edit summary
Line 1: Line 1:
__NUMBEREDHEADINGS__
__NUMBEREDHEADINGS__
'''Schrijvers van de oorspronkelijke versie:''' Huw Davies; Steven Elliott; Mike Hearn; André Hentschel; James Juran; Ove Kaaven; Alex Korobka; Bruce Milner; Andreas Mohr; Dustin Navea; Eric Pouech; Scott Ritchie; Adam Sacarny; John Sheets; Petr Tomasek; Brian Vincent
'''Vertaling van deze pagina:''' [[File:English_language.svg|22px]] [[Wine User's Guide|English]]
'''Schrijvers van de Engelstalige versie:''' Huw Davies; Steven Elliott; Mike Hearn; André Hentschel; James Juran; Ove Kaaven; Alex Korobka; Bruce Milner; Andreas Mohr; Dustin Navea; Eric Pouech; Scott Ritchie; Adam Sacarny; John Sheets; Petr Tomasek; Brian Vincent


{{info}} De Nederlandstalige versie van deze handleiding is aangepast voor Wine 6.x en hoger. Bekijk {{flag|USA}}{{flag|UK}}[[Wine User's Guide|hier]] de Engelstalige versie.
{{info}} De Nederlandstalige versie van deze handleiding is aangepast voor Wine 6.x en hoger.  
== Introductie ==
== Introductie ==
=== Overzicht ===
=== Overzicht ===

Revision as of 22:56, 9 March 2021

__NUMBEREDHEADINGS__ Vertaling van deze pagina: English Schrijvers van de Engelstalige versie: Huw Davies; Steven Elliott; Mike Hearn; André Hentschel; James Juran; Ove Kaaven; Alex Korobka; Bruce Milner; Andreas Mohr; Dustin Navea; Eric Pouech; Scott Ritchie; Adam Sacarny; John Sheets; Petr Tomasek; Brian Vincent

De Nederlandstalige versie van deze handleiding is aangepast voor Wine 6.x en hoger.

Introductie

Overzicht

Voor wie en waarvoor is deze pagina

De Gebruikershandleiding van Wine is een eenvoudige installatiehandleiding en een uitgebreid naslagwerk. De handleiding is voor de beginnende en de gevorderde Wine gebruiker. Er staan stap-voor-stap installatie en configuratie instructies in, maar het is ook een uitgebreide documentatie voor alle instelbare opties.

Overige vragen en commentaar

Als er na het lezen van deze pagina, de Veel gestelde vragen pagina en andere documentatie nog steeds vragen zijn, dan horen wij dat graag. Op de pagina Belangrijke Mailinglijsten / Forums staan de verschillende mailinglijsten van Wine. Of neem contact op via IRC. Beide manieren zijn een goede plek om hulp te vragen of om ideeën op te doen.

Op de WineHQ Wiki pagina een fout gevonden? Geef dit door op Bugzilla of vraag toestemming om de wiki zelf aan te passen.

Inhoudsoverzicht

Om Wine te kunnen gebruiken, moet deze helemaal goed geïnstalleerd worden. Deze handleiding doorloopt de stappen van een Wine-loos systeem naar een spiksplinternieuwe Wine installatie.

Stap 1: Hoe kom ik aan Wine? Op welke manieren is Wine te verkrijgen.
Stap 2: Wine instellen Op welke manier Wine kan worden aangepast aan de wensen van de gebruiker.
Stap 3: Wine uitvoeren Welke stappen er genomen kunnen worden om programma's beter te laten draaien en geeft verwijzingen als er meer hulp nodig is.

Snelle start

In het kort komt een volledige Wine installatie neer op:

  1. Gebruik een distributie die ondersteund wordt en download Wine. Kant-en-klare pakketten zijn voor de beginnende gebruiker het makkelijkste.
  2. Configureer Wine met winecfg als dat nodig is.
  3. Test de installatie met het Kladblok: wine notepad
  4. Kijk in de Programma Database of er aanvullende stappen nodig zijn voor het programma.
  5. Installeer en voer het programma met wine programma.exe uit.

Wat is Wine?

Windows en Linux

Programma's zijn gemaakt voor een zeker besturingssysteem. De meeste programma's werken dus ook niet op systemen waarvoor ze niet gemaakt zijn. Windows programma's kunnen niet op Linux worden uitgevoerd, omdat er instructies in staan die Linux, totdat ze vertaalt zijn, niet begrijpt. Andersom begrijpt Windows niet alle Linux instructies. Vergelijk het met twee verschillende talen. Een paar woorden in het Nederlands en het Frans zijn hetzelfde, maar zonder vertaling begrijpen mensen elkaar niet.

Tegen dit probleem lopen gebruikers aan die Windows en Linux programma's samen willen gebruiken. Een veel gebruikte oplossing is om de twee besturingssystemen op de computer naast elkaar te installeren. Een dual-boot systeem. Als een Windows programma nodig is, wordt Windows gestart. Als een Linux programma nodig is, wordt de computer opnieuw opgestart in Linux. Dit is erg omslachtig. Elke keer als er van programma gewisseld wordt, moet de computer opnieuw worden opgestart. Windows heeft ook het nadeel dat het veel geld kost, een aparte partitie nodig heeft en niet in staat is om veel verschillende bestandssystemen te kunnen lezen. Door dit laatste nadeel is het lastig om gegevens te delen tussen de besturingssystemen.

Wat is Wine en op welke manier kan het mij helpen?

Wine maakt het mogelijk om Windows programma's op een *NIX besturingssysteem (in het bijzonder Linux) uit te voeren. In het hart implementeert Wine de Windows Application Programming Interface (API). Het werkt als een soort van brug tussen Windows programma's en Linux. Wine is een compatibiliteitslaag. Als een Windows programma een opdracht uitvoert die Linux niet snapt, vertaalt Wine die opdracht naar één die het besturingssysteem begrijpt.

Als er toegang is tot de broncode van een Windows programma, dan kan Wine gebruikt worden om het programma te compileren voor Linux. Lees hier meer over in de handleiding van Winelib.

Functies in Wine

In de loop der tijd zijn er steeds meer functies aan Wine toegevoegd. Een paar van deze functies zijn:

  • Ondersteuning voor Win64, Win32 (Win 95/98, NT/2000/XP/2003/Vista/2008/7/8/8.1/10), Win16 (Win 3.1) en DOS programma's
  • DLL-bestanden van andere kunnen gebruiken, waaronder die van Windows
  • Op X11 gebaseerde grafische weergave. Hierdoor is met iedere X-terminal toegang op afstand mogelijk
  • MacOS en Android ondersteuning
  • Virtueel bureaublad
  • DirectX ondersteuning
  • Ondersteuning van verschillende geluidsstuurprogramma's, waaronder ALSA, OSS, PulseAudio en CoreAudio
  • Ondersteuning voor andere invoerapparaten, waaronder die van tablets
  • Printer ondersteuning via een Unix PostScript print service, zoals CUPS
  • Ondersteuning van modems en seriële apparaten
  • Ondersteuning van Winsock TCP/IP netwerken
  • Ondersteuning van scanners, CD-schrijvers en andere apparaten via de ASPI interface (SCSI)
  • Ondersteuning van verschillende talen
  • Ingebouwde foutopsporing en trace logger om makkelijker problemen te kunnen oplossen

Versies van Wine

Wine van WineHQ

Wine is een open broncode project. Met als gevolg dat er veel verschillende versies te vinden zijn. WineHQ brengt drie officiële versies uit met de Engelse namen stable, development en staging.

  • stablestabiel
    Jaarlijks brengt WineHQ een nieuwe stabiele versie uit. Deze krijgt tussendoor (om de 10 tot 12 weken) kleine verbeteringen. Werkt het programma of spel goed in Wine? Dan is dit de versie om te gebruiken.
  • development-ontwikkeling
    Om de twee weken komt een nieuwe ontwikkelingsversie uit. In deze versie worden fouten gerepareerd en nieuwe functies toegevoegd. Deze versie is voor mensen die de nieuwe functies nodig hebben of tegen een gerepareerde fout aanlopen. Werkt het spel of programma niet met de stabiele versie van Wine? Probeer dan altijd eerst de ontwikkelingsversie voordat er een foutrapport wordt gemaakt.
  • staging-???
    Dit is de speeltuin van Wine. In staging zitten honderden oplossingen voor fouten die nog niet klaar zijn om in de ontwikkelingsversie terecht te komen. Vaak hebben gebruikers van spellen baat bij deze versie.

De reparaties zijn experimenteel en kunnen andere programma's kapot maken of van de één op de andere versie niet meer werken. In de Bugzilla worden fouten die gerepareerd zijn in deze versie aangeduid met STAGED.


Deze versies kunnen worden gedownload als kant-en-klaar pakket en als broncode. De mensen die echt het nieuwste van het nieuwste willen hebben, kunnen ook de broncode vanaf de Git opslagplaats downloaden. Deze wordt vijf keer per week bijgewerkt.

Iedere versie van Wine heeft een labelnummer. Vanaf Wine 2.0 gaat de nummering op de volgende manier:

Pre-publicatie van de stabiele versie:

wine-x.0-rcn

Stabiele versie, nieuwe versie:

wine-x.0

Stabiele versie, update:

wine-x.0.z

Ontwikkelingsversie, update:

wine-x.y 

Waarbij:

  • n is een getal dat aangeeft hoe vaak een pre-publicatie is uitgebracht.
  • x is het hoofdversienummer. Deze gaat ieder jaar in januari één stap omhoog.
  • y is het publicatienummer van de ontwikkelingsversie. Deze wordt iedere twee weken verhoogd. (Staging volgt ook dit schema met -staging als achtervoegsel)
  • z is het publicatienummer van een update van de stabiele versie. Deze wordt verhoogd als de update klaar is volgens de ontwikkelaar.

Bekijk hier alle versienummers.

Een versie die van Git afkomstig is, krijgt ook nog een label van git-describe. Een versienummer ziet er dan zo uit:

wine-x.y-n-gccccccc

Waarbij:

  • n het aantal verandering is sinds x.y.
  • ccccccc de eerste karakters zijn van de laatste verandering.


Voorbeelden:

Label Datum Verklaring
wine-4.0 22 Jan 2019 Nieuwe stabiele versie
wine-5.20 23 Okt 2020 Ontwikkelingsversie
wine-5.22-staging 21 Nov 2020 Staging versie
wine-5.0.3 10 Nov 2020 Update stabiele versie
wine-6.0-rc6 8 Jan 2021 Zesde pre publicatie van 6.0
wine-6.2-63-gc7f1c9d8635 Een git versie van Wine 6.2

Lees het volgende hoofdstuk Wine verkrijgen voor meer informatie.

Andere Wine versies

Er zijn ook andere programma's die op Wine gebaseerd zijn.

  • CodeWeavers CrossOver is een commerciële versie van Wine die goede ondersteuning biedt. Veel ontwikkelaars van Wine zijn in dienst van CodeWeavers.
  • Lutris brengt voor sommige spellen een aangepaste versie van Wine uit.
  • Valve brengt voor Steam een aangepaste versie van Wine uit.

Alternatieven voor Wine

Er zijn ook andere manieren om een programma uit te voeren dan met Wine. Overweeg één van deze opties als er problemen zijn met Wine.

Een systeem eigen programma

In plaats van een Windows programma te gebruiken, is er vaak ook de mogelijkheid om een ander programma te gebruiken die speciaal voor het besturingssysteem is gemaakt. Mediaspelers, instant messengers en programma's voor het delen van bestanden hebben goede alternatieven. Ook zijn er steeds meer programma's die een eigen Linux variant hebben.

Een ander besturingssysteem

De meest voor de hand liggende manier is natuurlijk Windows gebruiken. Echter kunnen kosten, veiligheid, privacy, compatibiliteit en systeemvereisten dit het tot een moeilijke keuze maken. (Daarom bestaat Wine ook)

Een alternatief is het gebruik van ReactOS. Dit is een open broncode versie van Windows. Veel code van ReactOS en Wine is hetzelfde, maar ReactOS heeft een eigen kernel waardoor het ook mogelijk is om Windows stuurprogramma's te installeren. (Hoewel dit een erg interessant project is, is het nog in de testfase.)

Virtuele Computer

In plaats van het besturingssysteem te vervangen, kan er ook gekozen worden voor een virtuele computer. Op deze manier kunnen Linux en Windows programma's naast elkaar uitgevoerd worden. Op een virtuele computer is het niet alleen mogelijk om verschillende Windows versies te installeren, maar ook andere besturingssystemen, zoals ReactOS.

Er zijn verschillende virtuele computers op de markt.

  • Open broncode:
Bochs
VirtualBox
QEMU
  • Commercieel:
VMware
Hyper-V

Er zitten nogal wat nadelen aan het gebruik van een virtuele computer. Het is namelijk een emulator (wat Wine dus niet is). Hierdoor kan er (veel) snelheid verloren gaan. Ook zal een programma dat in een virtuele computer wordt uitgevoerd niet volledig integreren met het hoofdbesturingssysteem. Zo is het niet mogelijk om een Windows snelkoppeling naast een Linux snelkoppeling in de taakbalk te hebben staan. Beide staan immers op twee verschillende computers.

Wine verkrijgen

Wine installeren

Als Wine de goede keuze is, dan is het tijd om het te installeren. Er zijn drie verschillende manier om Wine van WineHQ te installeren. Elke manier heeft zijn voor- en nadelen.

Installeren met pakketten

Dit is de meest makkelijke manier om Wine te installeren. De pakketten bieden een kant-en-klaar uitvoerbare Wine installatie speciaal gemaakt voor een distributie naar keuze. De pakketten worden regelmatig getest op functionaliteit en compleetheid.

De pakketten zijn gemakkelijk te downloaden. De instructies hiervoor staan op onze download pagina. Omdat Wine zo populair is, is Wine waarschijnlijk ook te downloaden via de kanalen van de distributie. WineHQ brengt om de twee weken een nieuwe versie uit, daardoor kunnen deze pakketten een paar versies achterlopen.

De Wine pakketten van WineHQ zijn eenvoudig te updaten. Veel distributies kunnen met een paar muisklikken Wine updaten. Ook is het mogelijk om zelf deze pakketten vanaf de broncode te bouwen, maar dat valt buiten deze handleiding.

Installeren vanaf de broncode

Het kan voorkomen dat de kant-en-klare pakketten niet toereikend zijn. Misschien zijn ze niet beschikbaar voor de distributie of het platform. Ook kan het zijn dat de voorkeur uitgaat naar het zelf in elkaar zetten van Wine met speciale compiler optimalisaties, met sommige functies uitgeschakeld of omdat er een verandering moet worden ingebouwd. Als dit het geval is, dan is dit de goede keuze.

Omdat de broncode openbaar is kan dit allemaal. De broncode kan voor elke uitgave van Wine gedownload worden op de download pagina. Het compileren en installeren van de broncode is lastiger dan de kant-en-klare pakketten te gebruiken, maar we geven hiervoor een uitgebreide handleiding.

Installeren vanaf Git

Als alleen het nieuwste van het nieuwste goed genoeg is of als u Wine wilt meehelpen ontwikkelen, dan is de Wine broncode ook te downloaden vanaf Git. Instructies hiervoor zijn te vinden in de Git Wine handleiding.

Houd er rekening mee dat alle gebruikelijke waarschuwingen voor een ontwikkelingsversie gelden. De broncode op Git is voor een groot deel niet getest en is dus misschien niet in elkaar te zetten. Het is echter wel de manier om te kijken of een programma in de volgende versie van Wine werkt, of dat een doorgevoerde verandering echt een verbetering is.

Wine installeren met pakketten

Nieuwe installatie

Wine installeren op een nieuw systeem is een koud kunstje. Download het WineHQ pakket of voeg de WineHQ pakketbron toe aan het systeem en installeer Wine. Gewoonlijk is het niet nodig om een oude versie weg te halen. De Wine pakketten zijn zo gemaakt dat ze dit automatisch doen. Een uitzondering hierop is als Wine vanaf de broncode is geïnstalleerd. Dan moet wel handmatig Wine worden verwijderd. Lees Wine verwijderen vanaf de broncode voor meer informatie.

Verschillende distributies

Wine werkt op heel veel verschillende Linux distributies en op andere Unix-achtige systemen zoals Solaris en FreeBSD. Iedere distributie heeft zijn eigen pakketbeheerder en manier om programma's te installeren. Gelukkig is het installeren en verwijderen van Wine hetzelfde als het installeren of verwijderen van een ander programma.

In deze handleiding wordt niet voor iedere distributie beschreven hoe Wine precies moet worden geïnstalleerd. Selecteer daarvoor de gewenste distributie.

Wine installeren vanaf de broncode

Voordat wordt begonnen met het installeren vanaf de broncode, zorg ervoor dat andere installaties van Wine zijn verwijderd en de broncode is gedownload. Het installeren gebeurd via de terminal.

Afhankelijkheden installeren

Wine maakt gebuikt van veel open broncode bibliotheken. Hoewel veel van deze bibliotheken, strikt genomen, niet nodig zijn om Wine in elkaar te zetten, verliest Wine wel functionaliteit. In het verleden zijn er gebruikers geweest die fouten hebben gemeld in Wine, omdat ze sommige bibliotheken niet geïnstalleerd hadden toen ze Wine compileerden. Daarom raden we aan om de kant-en-klare pakketten te gebruiken voor beginnende gebruikers.

Om te zien welke ontwikkelingsbibliotheken er nodig zijn, voer configure uit. Dit script zal melden welke bibliotheken er ontbreken. Als er een belangrijke bibliotheek ontbreekt, installeer die en voer configure opnieuw uit. Ook kan er nuttige informatie staan in het bestand dat configure maakt (include/config.h). Hierin staat waar configure naar zoekt, maar niet kan vinden.

Wine Compileren

Wanneer alle afhankelijkheden zijn geïnstalleerd, dan kan Wine in elkaar worden gezet. Voer in een terminalvenster de volgende opdrachten uit:

./configure
make depend
make

Wine kan in de map waarin het gebouwd is, uitgevoerd worden. Het is dus niet nodig om het te installeren. Maar dat kan wel. Voer daarvoor als root het volgende commando uit:

make install

(Alleen het installeren gebeurt als root. Voer Wine als gewone gebruiker uit!)

Wine verwijderen vanaf de broncode

Ga in een terminalvenster naar dezelfde map waar configure is uitgevoerd om Wine te verwijderen. Voer dan als root het volgende commando uit:

make uninstall

Wine wordt hiermee verwijderd van het systeem. Dit verwijdert niet de Wine configuratie en de programma's die Wine heeft geïnstalleerd in de thuismap. Deze kan met de hand worden verwijderd of hergebruikt worden met een andere Wine versie.

Wine uitvoeren

Dit hoofdstuk beschrijft alle aspecten omtrent het uitvoeren van Wine.

Als Wine zonder parameters wordt gebruikt, wordt er een help-tekst getoond:

wine
Usage: wine PROGRAM [ARGUMENTS...]   Run the specified program
       wine --help                   Display this help and exit
       wine --version                Output version information and exit

De eerste parameter PROGRAM is het bestand dat met wine moet worden uitgevoerd. Hierna kunnen de parameters van het Windows programma ARGUMENTS worden opgegeven.

--help geeft hetzelfde menu weer.

--version geeft de Wine versie terug. Dit is een makkelijke manier om te kijken welke versie van Wine is geïnstalleerd.

Als het Windows programma in de PATH variabele voorkomt, dan kan alleen de naam worden gegeven. Als dit niet het geval is, dan moet het volledige pad worden gebruikt. Lees Windows programma's uitvoeren vanaf de opdrachtregel voor meer informatie.

Windows programma's installeren en uitvoeren

Vaak is het mogelijk om een .exe bestand uit te voeren door een dubbelklik met de muis of met Openen met... via de rechtermuisknop.

Het uitvoeren van een .exe bestand is vaak alleen maar nodig voor een installatiebestand (setup.exe) of een simpel programma zonder installatiebestand. Bij het installeren van een programma maakt Wine automatisch van Windows snelkoppelingen een snelkoppeling voor het besturingssysteem. Dus als er wordt gevraagd een snelkoppeling op het bureaublad te plaatsen, dan maakt Wine daar een snelkoppeling van die gelijk kan worden gebruikt.

Als dit niet lukt, gebruik dan de opdrachtregel.

Windows programma's uitvoeren vanaf de opdrachtregel

Op deze manier is zichtbaar wat Wine doet. Hierdoor zijn ook eventuele fouten zichtbaar.

Windows programma's hebben vaak bestanden nodig die in dezelfde map staan als het .exe bestand. Verander daarom met cd eerst de huidige map naar de map waar het .exe bestand staat. Voer daarna wine uit met alleen het .exe bestand. Bijvoorbeeld:

cd ".wine/drive_c/Program Files (x86)/Microsoft Office/Office14"
wine PPTVIEW.EXE

Let op het gebruik van hoofd en kleine letters.

Als er een spatie in de map of bestandsnaam voorkomt, moeten er (dubbele) aanhalingstekens omheen gezet worden of een backslash worden gebruikt.

 wine "Power Point.exe"
 wine Power\ Point.exe
 wine Power point.exe # Wine zal proberen het programma Power uit te voeren met als argument point.exe

Voor niet grafische programma's (een CUI programma) lees de paragraaf over tekst programma's.

wine start gebruiken

Soms is het nodig om het volledige pad te gebruiken. Als bijvoorbeeld een installatie vanaf meerdere CD-ROM's gebeurd. De eerste CD-ROM kan namelijk niet worden uitgeworpen als de opdrachtregel nog in de map van de CD staat.

Met wine start kan het volledige pad gebruikt worden.

  • Gebruik de Windows namen tussen enkele aanhalingstekens:
wine start 'C:\Program Files (x86)\Microsoft Office\Office14\PPTVIEW.EXE'
  • Of met dubbele aanhalingstekens, maar dan komt er een backslash bij:
wine start "C:\\Program Files (x86)\\Microsoft Office\\Office14\\PPTVIEW.EXE"
  • Of met een Unix pad naam:
wine start /unix ~/.wine/drive_c/Program\ Files\ \(x86\)/Microsoft\ Office/Office14/PPTVIEW.EXE
óf
wine start /unix "$HOME/.wine/drive_c/Program Files (x86)/Microsoft Office/Office14/PPTVIEW.EXE"
Windows programma-argumenten doorgeven

Ook is het mogelijk om programma-argumenten door te geven aan een Windows programma. Om bijvoorbeeld de intro over te slaan bij SimCity 4

SimCity4.exe -intro:off

Hetzelfde is in Wine mogelijk:

wine SimCity4.exe -intro:off

Dat is alles. Het is precies hetzelfde als op Windows, alleen met wine ervoor. Mocht er een speciaal teken in het argument staan, dan moet er een backslash voor gezet worden. Bijvoorbeeld:

 SimCity4.exe -UserDir:C:\Games\SimCity4\

wordt:

wine SimCity4.exe -UserDir:C:\\Games\\SimCity4\\
.msi bestanden uitvoeren

Windows Installer .msi bestanden kunnen worden geïnstalleerd met msiexec of met wine start. Bijvoorbeeld:

wine msiexec /i installatie_programma.msi

of

wine start installatie_programma.msi

Basisgebruik: programma's en het configuratiescherm

Programma's worden met Wine op dezelfde manier geïnstalleerd als op Windows. Als de standaard instellingen worden gebruikt, dan worden 32-bit programma's vaak geïnstalleerd in Program Files (x86) en 64-bit programma's in Program Files. Als er snelkoppelingen worden gemaakt voor op het bureaublad of in het Start Menu, dan maakt Wine die aan en kan het programma met een klik op de snelkoppeling gestart worden. Als het programma geen snelkoppeling heeft aangemaakt, dan moet het programma met de opdrachtregel gestart worden. Onthoud dan goed waar het programma geïnstalleerd wordt.

Programma's kunnen verwijderd worden met uninstaller. Deze kan op meerdere manieren worden gebruikt. Eén manier is via Software in het Configuratiescherm:

wine control

Dit scherm kan ook direct worden opgeroepen met:

wine uninstaller

Ook is het mogelijk om programma's met de opdrachtregel te verwijderen:

wine uninstaller --list
{0A7C8977-1185-5C3F-A4E7-7A90611227C3}|||Wine Mono Runtime

wine uninstaller --remove {0A7C8977-1185-5C3F-A4E7-7A90611227C3}

Mocht het gewenste programma niet in de lijst met geïnstalleerde programma's staan, probeer dan wine64 uninstaller in plaats van wine uninstaller.

Lees meer over de ingebouwde Wine programma's.

Wine Verkenner/ Bestandsbeheer

Liever een grafische omgeving om bestanden uit te voeren? Dat kan! Wine heeft een eigen Verkenner

wine winefile

of een moderne variant:

wine explorer

of een "echt" bureaublad met een taakbalk:

wine explorer /desktop=shell,1024x786

Variabelen van Wine

WINEDEBUG=kanaal

Wine is niet perfect en veel Windows programma's werken dan ook nog niet foutloos met Wine. (Veel Windows programma's werken ook niet foutloos onder Windows, maar dat is een ander verhaal.) Om het makkelijker te maken te zien wat er fout gaat heeft Wine verschillende debug kanalen.

Als een kanaal geactiveerd is, wordt de uitvoer naar de console gestuurd waar wine is aangeroepen. Deze uitvoer kan dan naar een bestand toe worden gestuurd om het rustig door te nemen. Er kan erg veel uitvoer geproduceerd worden. Het relay kanaal geeft bijvoorbeeld een melding wanneer een win32 functie wordt aangeroepen. Logbestanden van meerdere honderden MB's zijn dan ook geen uitzondering. Het gebruik van de foutopsporing kan Wine langzamer maken. Gebruik het dus alleen als het echt nodig is.

Elk debug-kanaal heeft vier niveaus. Elk niveau geeft de ernst van de fout aan. De vier niveaus zijn: fixme, warn, err en trace.

Om een kanaal aan te zetten gebruik niveau+kanaal. Om er één uit te zetten gebruik niveau-kanaal. Om meerdere kanalen in te stellen, gebruik een komma tussen de kanalen. Om bijvoorbeeld alle berichten van het niveau warn te zien voor het kanaal heap, gebruik:

WINEDEBUG=warn+heap wine programma.exe

Als het niveau niet wordt gegeven, dan worden alle vier niveaus getoond.

WINEDEBUG=heap wine programma.exe

Voor alle log berichten behalve relay

WINEDEBUG=+all,-relay wine programma.exe

Lees meer op de Debug kanalen pagina en in de Ontwikkelaarshandleiding van Wine.

WINEDLLOVERRIDES=DLL aanpassing

Helaas werken niet alle programma's goed met de ingebouwde DLL-bestanden van Wine. Soms werken de DLL-bestanden van Windows beter. In winecfg kan in het tabblad Bibliotheken een DLL aanpassing worden ingevoerd. Dit kan ook vanaf de opdrachtregel met de WINEDLLOVERRIDES variabele.

Voorbeelden:

Probeer eerst de Windows varianten van comdlg32 en shell32. Mochten die niet geladen kunnen worden, gebruik de in Wine ingebouwde variant:

WINEDLLOVERRIDES="comdlg32,shell32=n,b" wine programma.exe

De Windows varianten van comdlg32 en shell32 worden geladen. En als het programma c:\foo\bar\baz.dll nodig heeft, gebruik dan de ingebouwde variant van baz:

WINEDLLOVERRIDES="comdlg32,shell32=n;c:\\foo\\bar\\baz=b" wine programma.exe

Van comdlg32 wordt eerst de ingebouwde variant geladen en als dat mislukt de Windows variant. Van shell32 wordt altijd de ingebouwde variant geladen. Van comctl32 de Windows variant en oleaut32 wordt nooit geladen.

WINEDLLOVERRIDES="comdlg32=b,n;shell32=b;comctl32=n;oleaut32=" wine programma.exe

Lees ook de paragraaf DLL Aanpassingen voor meer informatie.

WINEARCH=architectuur

Met deze variabele kan de Windows-architectuur voor de wineprefix worden ingesteld. Gebruik win32 voor de 32-bit variant of win64 voor de 64-bit (WoW64) variant. Standaard maakt Wine de 64-bit variant aan. Als eenmaal de prefix is aangemaakt kan de architectuur niet meer gewijzigd worden. Deze variabele hoeft dus ook alleen bij het aanmaken van de prefix worden opgegeven. Mocht de opgegeven architectuur niet overeen komen met de architectuur van de prefix, dan wordt er een foutmelding getoond en wordt Wine gestopt.

Voorbeeld:

Maak een 32-bit wineprefix in ~/.wine32 aan:

WINEARCH=win32 WINEPREFIX=~/.wine32 wineboot

WINEPREFIX=map

Geeft de locatie van de wineprefix aan. Standaard is dit de verborgen .wine-map in de thuismap. Er kunnen zoveel prefixen aangemaakt worden als nodig is. De enige criteria zijn dat de map nog niet bestaat, dat de gebruiker de eigenaar is van de bovenliggende map en dat de gebruiker lees- en schrijfrechten heeft. Een map in de thuismap voldoet hier vaak aan.

Voorbeeld:

Maak een wineprefix aan in ~/Downloads/Wine:

WINEPREFIX=~/Downloads/Wine wineboot

WINEDLLPATH=map

Voeg een map toe waarin naar de ingebouwde DLL-bestanden wordt gezocht. Als meerdere mappen moeten worden opgegeven, gebruik dan een dubbelepunt tussen de mappen.

WINEPATH=map

Voeg een map toe aan de Windows-PATH variabele. Gebruik Windows-mapnamen. Meerdere mappen worden door een puntkomma gescheiden. Deze optie kan ook in het register onder HKEY_CURRENT_USER/Environment worden gezet. Maak daarvoor de PATH-sleutel aan

OSS Audio-stuurprogramma

Gebruikers die het OSS audio-stuurprogramma gebruiken en meerdere apparaten hebben, kunnen met de volgende variabelen het te gebruiken apparaat instellen.

  • AUDIODEV=audio apparaat
  • MIXERDEV=mixer apparaat
  • MIDIDEV=MIDI apparaat

Voorbeeld:

AUDIODEV=/dev/dsp4 MIXERDEV=/dev/mixer1 MIDIDEV=/dev/midi3 wine programma.exe

wineserver opties

De wineserver wordt automatisch gestart als Wine opstart. Toch heeft wineserver nuttige opdrachtregelopties. Deze kunnen worden gegeven als de wineserver handmatig wordt gestart of in een script.

-dn, --debug=n

Zet het debug-niveau naar n. Een 0 betekent geen debug-informatie. 1 is het standaard niveau en 2 is extra veel informatie.

-f, --foreground

Houd de wineserver op de voorgrond. Handig voor foutopsporing.

-h, --help

Laat de helptekst zien.

-kn, --kill=n

Stop de wineserver. Eventueel kan met n het kill-signaal worden gegeven. Standaard is SIGINT en daarna SIGKILL. Welke wineserver er moet worden gestopt, wordt bepaald door de WINEPREFIX variabele.

-pn, --persistent=n

Geeft aan hoe lang de wineserver moet blijven bestaan nadat alle programma's zijn afgesloten. Dit kan handig zijn als er veel programma's vlak na elkaar worden gestart en gestopt. De vertraging n is in seconden. Als er geen cijfer wordt gegeven, blijft de wineserver altijd bestaan.

-w, --wait

Wacht totdat de wineserver is afgesloten. Deze optie is vooral handig in scripts.

Windows/DOS Variabelen

Windows en DOS variabelen kunnen ook via de opdrachtregel aan Wine worden doorgeven.

WINDOWSVAR=variabele wine programma.exe

Bij sommige variabelen is dit niet mogelijk omdat *NIX deze zelf ook gebruikt. Deze kunnen worden ingesteld in het register onder HKEY_CURRENT_USER/Environment of als PATH moet worden aangepast, gebruik de WINEPATH en WINEDLLPATH variabelen.

Tekst mode programma's

Tekst mode programma's zijn programma's die alleen maar tekst laten zien. In Windows worden dit ook wel CUI (Console User Interface) programma's genoemd. In tegenstelling tot GUI (Graphical User Interface) programma's die vensters en andere afbeeldingen laten zien.

Op Wine kunnen deze programma's op twee verschillende manier worden uitgevoerd.

  • wine programma.exe
  • wineconsole programma.exe

De optie --backend= voor wineconsole bestaat niet meer.

wineconsole heeft zijn eigen configuratiemenu. Deze kan met de rechtermuisknop worden opgeroepen. De volgende opties zijn beschikbaar:

Configuratie optie Uitleg
Cursorgrootte Het formaat van de cursor. De drie opties zijn: Klein (33% van de hoogte), Middel (66%) en Groot (100%).
Pop-up menu Het kan voorkomen dat het programma dat in wineconsole wordt uitgevoerd de rechtermuisknop nodig heeft. Dan kan met deze optie een toets worden toegevoegd. Het menu kan dan met de rechtermuisknop en Control of Shift worden opgeroepen.
Geschiedenis Hoeveel commando's er onthouden moeten worden.
Snel bewerken Aan: De linkermuisknop gebruiken om tekst te selecteren en te kopiëren. Uit: het programma bepaalt wat er gebeurd.
Lettertype Stel het lettertype, de tekst kleur, de achtergrond kleur en de tekst grootte in.
Bufferzone en Venstergrootte De venstergrootte stelt het formaat van het venster in. De bufferzone geeft aan hoeveel informatie er getoond kan worden. Als de bufferzone groter is dan het venster komen er schuifbalken om het venster.
Einde programma Het scherm sluiten als het programma gestopt is.
Modus Gebruik de Emacs of de Windows modus om de cursor te verplaatsen.

Wine configureren

Veel gebruikte instellingen in Wine kunnen worden aangepast met winecfg. Hieronder volgt eerst een stap-voor-stap handleiding door alle instellingen met een uitleg over de beschikbare opties in winecfg. Daarna volgt een deel over welke geavanceerde instellingen en configuratie opties er gedaan kunnen worden in regedit. Tot slot komen er instellingen aan de beurt die niet in winecfg en regedit thuishoren.

Winecfg gebruiken

Als de installatie van Wine goed gegaan is, is winecfg automatisch geïnstalleerd. Vaak is het mogelijk om winecfg te starten met:

winecfg

Anders kan winecfg gestart worden met:

wine winecfg

Winecfg - Opdrachtregel

Vanaf de opdrachtregel kan winecfg de gebruikte Windows versie tonen en wijzigen.

Om de standaard ingestelde Windows versie te tonen:

winecfg /v

Om de versie van de standaardinstelling te wijzigen:

winecfg /v versie

De geldige Windows versies zijn te vinden met:

winecfg /?

Mocht het bovenstaande niet werken, gebruik wine64 winecfg /optie als opdracht.

Zonder parameter wordt winecfg in de grafische modus uitgevoerd.

Winecfg – Grafisch

Als het programma gestart is zijn er zeven tabbladen zichtbaar:

Instellingen in Toepassingen en Bibliotheken hebben de meeste invloed op de programma's die uitgevoerd worden. De andere tabbladen gaan meer over hoe Wine werkt.

De tabbladen Toepassingen, Bibliotheken en Grafisch zijn met elkaar verbonden. Als onder Toepassingen "Standaardinstellingen" is geselecteerd, dan gelden de instellingen in de andere twee tabbladen voor alle programma's. Als er een specifiek programma geselecteerd is dan gelden de tabbladen Bibliotheken en Grafisch alleen voor dat programma. Op deze manier kan voor verschillende programma's andere instellingen worden gebruikt.


Toepassingen

Wine kan verschillende Windows versies nadoen. De grootste verschillen zitten tussen Windows 98, Windows XP en Windows 7. Standaard staat de versie op Windows 7. Sommige programma's controleren alleen de Windows versie als ze opstarten. Andere programma's gebruiken andere bibliotheken als ze onder een andere Windows versie draaien. Oudere Windows programma's kunnen van slag raken als er een te nieuwe versie is ingesteld. Als een programma niet werkt, probeer dan eerste een andere Windows versie.

Om een Windows versie ouder dan Windows XP te kunnen kiezen, moet er een 32-bit prefix worden gemaakt. Lees de veel gestelde vragen voor meer informatie.

Als Standaardinstellingen is geselecteerd dan is de standaard Windows versie zichtbaar. Deze versie wordt voor alle programma's gebruikt. Om een programma een andere Windows versie te laten gebruiken, voer de volgende stappen uit:

  1. Kies Toepassing toevoegen
  2. Blader naar het programma
  3. Verander Gebruik de standaardinstellingen naar de gewenste Windows versie

Bibliotheken

Windows programma's hebben DLL-bestanden nodig om uitgevoerd te kunnen worden. Wine bootst veel deze bestanden na, de zogenaamde ingebouwde DLL-bestanden. Deze zijn speciaal voor Wine gemaakt en hebben geen Windows licentie nodig. Hoewel ze voor veel programma's perfect werken, hebben sommige ingebouwde DLL-bestanden enkele tekortkomingen. Daarom heeft Wine de mogelijkheid om Windows DLL-bestanden te gebruiken.

DLL Aanpassingen

De Windows versies van kernel32.dll, gdi32.dll, user32.dll, en ntdll.dll werken niet in Wine. Deze DLL-bestanden hebben op Windows toegang tot de kernel. Dit heeft Wine niet.

Het is niet altijd mogelijk om de ingebouwde DLL-bestanden te gebruiken. Soms wordt een Windows versie aanbevolen om een programma werkend te krijgen. Een andere keer wordt er door het installatieprogramma een DLL-bestand overschreven in C:\windows\system32. Om het nieuwe DLL-bestand te kunnen gebruiken, moet dit aan Wine worden doorgegeven. Dit kan voor alle programma's (de Standaardinstellingen optie in het Toepassingen tabblad) of alleen voor een specifiek programma dat in het Toepassingen tabblad is aangeduid.

Om een DLL aanpassing te maken voor bijvoorbeeld foo.dll, type foo in het veld Nieuwe DLL aanpassing en kies Toevoegen. Hierna kan het gedrag van de DLL worden bepaald. Selecteer daarvoor de DLL onder Bestaande aanpassingen en kies Bewerken. Standaard staat de laadvolgorde op eerst Windows dan Ingebouwd, maar dit kan ook op alleen Windows of alleen Ingebouwd worden ingesteld. Of eerst de ingebouwde versie en dan pas de Windows versie. Of zelfs de DLL helemaal uitschakelen.

Gewoonlijk worden de DLL-bestanden in de volgende volgorde geladen:

  1. De map waar het programma in staat
  2. De huidige map
  3. De Windows system map
  4. De Windows map
  5. De mappen in de PATH variabele
Missende DLL-bestanden

Wine kan onmogelijk alle DLL-bestanden die er bestaan inbouwen. Als er een melding is over een missend DLL-bestand zoek dan eerst op bij welk programma het DLL-bestand hoort. Vaak is het een onderdeel van een zo genaamd Redistributable-pakket. Ook kan het voorkomen dat het bij een ander programma hoort.

Bijvoorbeeld:

err:module:import_dll Library MFC42.DLL (which is needed by C:\\Program Files\\Foo\\Bar.dll) not found

MFC42.DLL is een onderdeel van Visual C++ 6. Dit pakket kan gemakkelijk worden geïnstalleerd met winetricks. Houd er rekening mee dat deze pakketten hun eigen licentie hebben die niet onder Wine vallen.

Doorzoek de Programma Database om te kijken of een DLL aanpassing nodig is voor een programma.


Grafisch

Op dit tabblad staan vijf instellingen. Gewoonlijk zijn de standaardinstelling goed, maar er zijn situaties waarin deze aangepast moeten worden.

  • Indien volledig scherm, vang de muis automatisch af
Deze optie kan gebruikt worden bij spellen die in een volledig scherm worden gespeeld. De muis blijft dan in het scherm van het spel en kan niet naar een andere monitor of virtueel bureaublad.
  • Laat de vensterbeheerder de vensters decoreren
Sommige programma's hebben hun eigen knoppen in de vensterbalk staan. Schakel deze optie uit om deze knoppen zichtbaar te maken.
  • Laat de vensterbeheerder de vensters beheren
Hetzelfde als de optie hierboven en de vensters kunnen ook niet verplaatst worden.
  • Maak een virtueel bureaublad
Voer de Wine programma's uit in een virtueel bureaublad met de opgeven afmetingen. Op deze manier kunnen programma's worden uitgevoerd die de schermresolutie proberen aan te passen en daarin niet slagen.
  • Schermresolutie
Pas de lettergrootte met de schuifbalk aan.

Desktop Integratie

Wine ondersteunt Windows .mmstyles Thema bestanden. Hiermee kan het uiterlijk van de programma's die in Wine uitgevoerd worden, worden aangepast. Ook is het mogelijk om per onderdeel zelf de kleuren, grootte of lettertype aan te passen.

Schakel het vakje Toestaan dat bestandsassociaties worden gemaakt uit als niet gewenst is dat Windows programma's in Wine bestandsassociaties van het besturingssysteem kunnen aanpassen. Op deze manier kan bijvoorbeeld voorkomen worden dat .docx bestanden opeens met Microsoft Office worden geopend. Dit kan ook met: winetricks mimeassoc=off

Standaard koppelt Wine sommige mappen van de virtuele Windows installatie aan mappen van de gebruiker. Zo is de map C:\users\gebruiker\Mijn Documenten in Wine de ~/Documenten map. Pas deze verwijzingen naar keuze aan of gebruik winetricks isolate_home om ze allemaal leeg te maken.


Schijven

Op dit tabblad kunnen virtuele Windows schijven worden gemaakt en verwijderd. Wine maakt deze verwijzingen automatisch aan. De C:-schijf wordt standaard aan ~/.wine/drive_c gekoppeld en mocht er een DVD zijn, dan wordt deze aan D: gekoppeld. Om alle bestanden op het besturingssysteem toegankelijk te maken, wordt / aan de Z:-schijf gekoppeld.

Onder Uitgebreide Opties, "Soort" kan ingesteld worden hoe de schijf zich moet gedragen. Dit kan zijn als Harde schijf, Netwerkverbinding, Diskettestation of als CD-ROM. Met CD-ROM kan, voor sommige spellen die controleren of de CD aanwezig is, een virtuele cd-rom speler worden gemaakt.

Bij Naam en Serie-nr kunnen desgewenst de naam en het serienummer van de schijf worden ingevoerd. Deze worden opgeslagen in de bestanden .windows-label en .windows-serial in de hoofdmap van de schijf. De gebruiker heeft dus schrijftoegang nodig om deze in te stellen. Daarom kan voor de Z:-schijf dit ook niet opgeslagen worden. De gebruiker heeft immers geen schrijfrechten op /.

Toon verborgen bestanden Standaard worden de verborgen bestanden en mappen (bestanden of mappen die beginnen met een punt) niet getoond in Wine. Schakel dit vakje in om deze mappen en bestanden wel te tonen in bijvoorbeeld wine explorer.

De schijven kunnen ook handmatig gemaakt worden. Het zijn namelijk symbolische koppelingen in de ~/.wine/dosdevices map:

~/.wine/dosdevices$ ls -l
lrwxrwxrwx 1 wineuser wineuser 10  8 mrt  2020 c: -> ../drive_c
lrwxrwxrwx 1 wineuser wineuser  8  8 mrt  2020 d:: -> /dev/sr0
lrwxrwxrwx 1 wineuser wineuser  1  8 mrt  2020 z: -> /

Om bijvoorbeeld de Downloads map te koppelen aan de E:-schijf, gebruik:

ln -s ~/Downloads ~/.wine/dosdevices/e:

Geluid

Op dit tabblad staan de audio instellingen van Wine. Het stuurprogramma wordt automatisch door Wine gedetecteerd. Deze kan alleen in het register of met winetricks sound=stuurprogramma worden veranderd.

Bij de overige instellingen kan worden gekozen welk apparaat er gebruikt moet worden voor welke functie.


Over Wine

Op dit tabblad staat de Wine versie die gebruikt wordt. Ook kan een naam en organisatie worden opgegeven. Deze gegevens kunnen door sommige programma's worden gebruikt.


Het register en regedit

Behalve de instellingen op het tabblad Schijven worden alle veranderingen die in winecfg gemaakt worden in het register veranderd en opgeslagen. In Windows is het register de centrale plaats waar programma's hun configuratie en wijzigingen opslaan. Wine doet hetzelfde en sommige instellingen die niet in winecfg staan, kunnen wel in het register worden ingesteld. (Waarschijnlijk is de kans groter dat in het register een verandering voor een programma moet worden gemaakt, dan dat er een verandering voor Wine moet worden gemaakt.)

Dat Wine zijn instellingen opslaat in het register is in het begin nog al controversieel geweest. Het was teveel als Windows. Toch zijn er goede redenen om dit wel te doen. Er moest sowieso een register komen. Windows programma's gaan er immers vanuit dat er een register is. Als de instellingen van Wine op een andere manier moeten worden opgeslagen, betekent dat er aparte code voor geschreven moet worden die hetzelfde doet als wat de Win32 API al doet. Dus dan zijn er twee stukken code die eigenlijk hetzelfde doen.

Structuur van het register

Het Windows register heeft een uitgebreide boomstructuur. Zelfs de meeste Windows programmeurs zijn niet helemaal op de hoogte hoe het register is uitgewerkt, met zijn verschillende plekken en de talloze verbindingen er tussen. Een volledig overzicht wordt hier niet gegeven. Daar zijn andere handleidingen voor. Wel de basis register sleutels:

HKEY_LOCAL_MACHINE
Deze belangrijke hoofdsleutel (system.dat in Win9x) bevat alles met betrekking tot de huidige Windows installatie. Dit wordt vaak afgekort tot HKLM.
HKEY_USERS
Deze belangrijke hoofdsleutel (user.dat in Win9x) bevat de configuratie voor elke gebruiker.
HKEY_CLASSES_ROOT
Dit is een verwijzing naar HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Classes. Het bevat data die onder andere bestandsassociaties, OLE document handlers, en COM classes beschrijft.
HKEY_CURRENT_USER
Dit is een verwijzing naar HKEY_USERS\your_username. In andere woorden: de persoonlijke configuratie.

Register bestanden

Het register wordt in Wine in drie verschillende bestanden in de ~/.wine map opgeslagen:

system.reg
Dit bestand bevat HKEY_LOCAL_MACHINE.
user.reg
Dit bestand bevat HKEY_CURRENT_USER.
userdef.reg
Dit bestand bevat HKEY_USERS\.Default (de standaard gebruikersconfiguratie).

Deze bestanden worden automatisch aangemaakt als Wine voor de eerste keer wordt gebruikt. De instellingen staan in wine.inf en worden door rundll32.exe verwerkt en in het register verwerkt. Het register wordt ook bijgewerkt als wine.inf wordt aangepast. Dit gebeurd bijvoorbeeld als er van Wine versie of soort wordt veranderd.

Het wordt niet aangeraden om handmatig de bovenstaande bestanden te wijzigen. Gebruik regedit.exe, reg.exe of een ander registerbewerkingsprogramma.

regedit gebruiken

Een makkelijke manier om het register te openen en te bewerken is met wine regedit. Dit programma is hetzelfde als zijn Windows variant. Na het starten van het programma is de boomstructuur zichtbaar.

Door middel van van dubbel-klikken op of met het plusje voor de map, kan door het register gebladerd worden. Met de rechtermuisknop kan een map of sleutel worden bewerkt of verwijderd.

Veel instellingen van Wine worden opgeslagen in HKEY_CURRENT_USER\Software\Wine. Hier staan ook de meeste wijzigingen die in winecfg zijn gemaakt.

Systeembeheer tip

Het system.reg bestand kan gebruikt worden om de verschillende wineprefixes van de gebruikers te beheren.

  1. Installeer en configureer alle programma's die de gebruikers in Wine mogen gebruiken.
  2. Kopieer de wineprefix naar de gebruikers.
  3. Maak een symbolische koppeling van de oorspronkelijke system.reg naar de system.reg van de gebruikers.

Het kan verleidelijk zijn om dit ook voor user.reg te doen, maar iedere gebruiker moet schrijfrechten hebben op dit bestand.

Complete lijst van Registersleutels

Een lijst van handige registersleutels is in de wiki te vinden.

Overige aanpassingen

In deze paragraaf komen de overige aanpassingen die voor Wine gedaan kunnen worden aan de orde. Ook staan er tips en trucs om het meeste uit Wine te halen.

Seriële en parallelle poorten

Sinds Wine versie 2.8 worden de seriële en parallelle poorten automatisch herkend. Op Windows worden de seriële poorten COMnummer genoemd. De parallelle poorten LPTnummer. Linux, MacOS en BSD gebruiken hun eigen namen, maar op ieder besturingssysteem is het apparaat terug te vinden in /dev. De verwijzingen zijn terug te vinden in ~/.wine/dosdevices.

~/.wine/dosdevices$ ls -l
lrwxrwxrwx 1 wineuser wineuser 10  8 mrt  2020 c: -> ../drive_c
lrwxrwxrwx 1 wineuser wineuser 10  8 mrt  2020 com1 -> /dev/ttyS0
lrwxrwxrwx 1 wineuser wineuser 10  8 mrt  2020 com2 -> /dev/ttyS1
lrwxrwxrwx 1 wineuser wineuser 10  8 mrt  2020 com3 -> /dev/ttyS2
lrwxrwxrwx 1 wineuser wineuser 10  8 mrt  2020 com4 -> /dev/ttyS3
lrwxrwxrwx 1 wineuser wineuser 12  8 mrt  2020 com5 -> /dev/ttyUSB0
lrwxrwxrwx 1 wineuser wineuser  8  8 mrt  2020 d:: -> /dev/sr0
lrwxrwxrwx 1 wineuser wineuser  1  8 mrt  2020 z: -> /

Zorg er voor dat de gebruiker de benodigde rechten heeft om de poorten te kunnen gebruiken. Op Linux is dat vaak voor de seriële poorten de groep sys of dialout en lid van de groep lp voor de parallelle poort.

In het register kunnen de standaard poorten veranderd worden. Maak met wine regedit een nieuwe sleutel in HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Wine\Ports aan. Met als naam de Windows poort en als waarde het Unix pad. Om bijvoorbeeld COM1 naar het eerste USB apparaat te laten verwijzen, maak een sleutel aan met de naam COM1 met als waarde /dev/ttyUSB0. De volgende keer als Wine wordt gestart worden dee veranderingen doorgevoerd. (Gebruik wineserver -k om alle programma's in Wine te sluiten.)

Lettertypes

Kopieer de benodigde TrueType (.ttf) lettertypes naar c:\windows\fonts.

Veel voorkomende lettertypes kunnen op verschillende Linux distributies worden geïnstalleerd met het pakket ttf-mscorefonts-installer. Of gebruik winetricks corefonts om de lettertypes alleen voor Wine te installeren.

Printers

Wine maakt gebruik van CUPS om een printer te gebruiken. Als het besturingssysteem CUPS gebruikt, installeer en configureer dan eerst de printer en Wine zal de printer automatisch herkennen.

Als CUPS niet aanwezig is op het besturingssysteem, dan wordt het oude BSD-print systeem gebruikt:

  • Alle printers in /etc/printcap worden automatisch in Wine geïnstalleerd.
  • Iedere printer heeft een PPD-bestand nodig (generic.ppd zit in Wine).
  • Het lpr commando wordt gebruikt om een bestand af te drukken.

Scanners

De TWAIN API wordt in Windows voor een scanner gebruikt. Wine gebruikt de ingebouwde TWAIN DLL om de gegevens door te geven aan de Linux SANE bibliotheken. De scanner moet dus eerst geïnstalleerd en geconfigureerd worden met SANE, voordat Wine hem kan gebruiken. Zorg er ook voor dat het xscanimage programma geïnstalleerd is.

ODBC Databases

Net zo als met printers en scanners, gebruikt Wine odbc32.dll om de gegevens door te geven aan een beschikbare Unix ODBC provider (bijvoorbeeld unixODBC). Als odbc32.dll ingesteld staat als ingebouwd dan wordt dus een Unix ODBC pakket gebruikt. Als odbc32.dll wordt ingesteld op windows dan kunnen de ODBC32 stuurprogramma's worden gebruikt.

Unix ODBC

Zorg eerst dat ODBC (zoals unixODBC of een ODBC-ODBC brug) op het besturingssysteem werkt. Vaak komen deze programma's met het hulpprogramma isql om te kijken of alles werkt.

De volgende stap is om de Unix ODBC bibliotheken te koppelen aan odbc32.dll van Wine. De ingebouwde odbc32 doorzoekt eerst de LIB_ODBC_DRIVER_MANAGER variabele. Bijvoorbeeld:

LIB_ODBC_DRIVER_MANAGER=/usr/lib/libodbc.so.1.0.0

Als deze variabele niet voorkomt, dan wordt gezocht naar libodbc.so. Een symbolische koppeling kan dan gebruikt worden:

ln -s libodbc.so.1.0.0 /usr/lib/libodbc.so
/sbin/ldconfig

Bij problemen kan WINEDEBUG=+odbc32 gebruikt worden om te zien wat er mis gaat. Lees ook How to use unixODBC with Wine op de pagina van unixodbc.org

Windows ODBC

Ook kunnen de Windows ODBC stuurprogramma's worden gebruikt. Gebruik hiervoor eerst mdac_typ.exe en configureer daarna met CLICONFG.EXE en ODBCAD32.EXE in de verbinding. (Winetricks heeft hier handige hulpmiddelen voor: mdac27,mdac28 en native_mdac.) Vergelijk de uitkomst van deze programma's met die van een Windows installatie. Mochten er protocollen ontbreken dan kunnen die waarschijnlijk samen met de register vermeldingen van een Windows installatie naar Wine worden gekopieerd.

Problemen oplossen en fouten melden

Wat te doen als een programma niet werkt

Als er echt al van alles geprobeerd is en het programma werkt nog steeds niet, geen paniek, hier is hulp!

De Wine installatie controleren

  • Kijk eerst of de laatste versie van Wine is geïnstalleerd met wine --version.
  • Open winecfg en bekijk of alle opties goed staan.
  • Bekijk in de map ~/.wine/dosdevices of de verwijzing naar c: klopt.

Verschillende Windows versies

In sommige gevallen kan het helpen om een andere Windows versie te gebruiken. (Dit kan betekenen dat er ook een nieuwe wineprefix moet worden gemaakt.)

Programma anders starten

Soms kan het helpen als het programma op een andere manier wordt gestart met Wine. Probeer de volgende manieren:

wine c:\\pad\\naar\\het\\programma.exe
wine ~/.wine/drive_c/pad/naar/het/programma.exe
cd ~/.wine/drive_c/pad/naar/het/
wine programma.exe

DLL aanpassingen

Start het programma met het debug kanaal +loaddll.

WINEDEBUG=+loaddll wine programma.exe

Op deze manier is zichtbaar welke DLL-bestanden er gebruikt worden. Probeer de Windows versie van DLL-bestanden uit of probeer een andere laadvolgorde.

Controleer het systeem

Misschien is er iets mis met één van de onderdelen waar Wine van afhankelijk is. Vaak komt het voor dat de 32-bit bibliotheken of stuurprogramma's niet (goed) zijn geïnstalleerd. (Zijn ook alle aanbevolen afhankelijkheden van Wine geïnstalleerd?)

Andere GUI modes

Gebruik het tabblag Grafisch in winecfg om de vensterbeheerder uit te schakelen of een virtueel bureaublad te maken.

Controleer het programma

Sommige programma's hebben een kopieerbeveiliging. Helaas werken deze niet (goed) samen met Wine.

Nieuwe wineprefix

Het kan zijn dat de wineprefix kapot is gegaan of dat een update van de prefix niet goed is gegaan. Probeer dan het programma in een eigen, nieuwe prefix uit. De oude prefix kan als reservekopie gehouden worden. Kopieer de benodigde bestanden van de oude naar de nieuwe en als alles weer goed werkt kan de oude prefix vervangen worden door de nieuwe.

Meer informatie

Misschien heeft iemand anders al hetzelfde probleem gehad. Bekijk daarom ook:

Fouten opsporen

Gebruik de ontwikkellaarshandleiding om de oorzaak van de fout te vinden.

Fouten melden

Fouten kunnen gemeld melden op Bugzilla. Lees Bugs voor meer informatie.

This page was last edited on 9 March 2021, at 22:56.