Winetricks

From WineHQ Wiki
Jump to: navigation, search

Vertalingen: English language.svg English Flag of France.svg Français Flag of Thailand.svg ภาษาไทย(Translators, please see Discussion page.)


Wat is winetricks?

Winetricks is een shell-script dat gemaakt is onder leiding van Austin English. Het script maakt het makkelijk om programma's, softwareonderdelen, DLL-bestanden en lettertypen te downloaden en te installeren. Ook kan winetricks gebruikt worden om Wine te configureren en aan te passen.

Dialog-warning.svg Veel van deze programma's hebben geen open broncode en hebben een eigen licentie. WineHQ kan dus ook geen ondersteuning geven op onderdelen die met winetricks geïnstalleerd zijn. Maak dus ook geen foutrapport in Bugzilla als er DLL-bestanden met winetricks zijn geïnstalleerd.

Winetricks downloaden en installeren

Veel Linux distributies hebben een winetricks pakket. De makkelijkste manier om winetricks te installeren is dan ook gebruik te maken van de pakketbeheerder. Deze zorgt naast de installatie van winetricks ook voor alle afhankelijkheden. Op Debian of Ubuntu kan winetricks geïnstalleerd worden met:

sudo apt install --install-recommends winetricks

Tango-style info icon.svg Helaas is de versie van winetricks die aangeboden wordt door de distributie vaak erg oud. Werk winetricks bij tot de laatste versie met:

sudo winetricks --self-update

Dialog-warning.svg --self-update en --update-rollback zijn de enige opdrachten die als root of sudo worden uitgevoerd. Gebruikt voor de rest nooit root of sudo met winetricks!

Handmatig downloaden en installeren

Is er geen kant-en-klaar pakket beschikbaar? Dan kan winetricks gedownload worden vanaf GitHub. De laatste versie is via deze verwijzing beschikbaar. Gebruik de rechtermuisknop om het bestand op de computer op te slaan. Of via de opdrachtregel:

cd ~/Downloads
wget  https://raw.githubusercontent.com/Winetricks/winetricks/master/src/winetricks
chmod +x winetricks

Vergeet niet om de afhankelijkheden zelf te installeren:

wine
ar, cabextract, unrar, unzip, en 7z
aria2c, wget, curl, of fetch
fuseiso, archivemount (Linux), of hdiutil (macOS)
perl
pkexec, sudo, of kdesu
sha256sum, sha256, of shasum
torify (Als de optie "--torify" nodig is)
xdg-open of open (op OS X)
xz
zenity

Het is niet nodig om winetricks te installeren. Het script kan uitgevoerd worden op de plek waar het staat. Om het gemak te vergroten is het handig om een plek te kiezen die in de $PATH variabele staat. Hierdoor hoeft alleen winetricks ingetypt te worden om het programma te starten. Bijvoorbeeld:

cd ~/Downloads
wget  https://raw.githubusercontent.com/Winetricks/winetricks/master/src/winetricks
chmod +x winetricks
sudo cp winetricks /usr/local/bin

Om het helemaal makkelijk te maken, is er ook een BASH-automatisch-aanvullen bestand. Hierdoor is het mogelijk op met TAB de opties van winetricks automatisch aan te vullen:

cd ~/Downloads
wget  https://raw.githubusercontent.com/Winetricks/winetricks/master/src/winetricks.bash-completion
sudo cp winetricks.bash-completion /usr/share/bash-completion/completions/winetricks
# Dit is de standard plek op Arch, Gentoo, OpenSUSE, Fedora, Debian/Ubuntu en Solus

Winetricks gebruiken

Er zijn verschillende manieren om winetricks te gebruiken. Via de grafische interface of met de opdrachtregel. Voor de beginnende gebruiker zal de eerste optie de aangewezen keuze zijn, maar de tweede optie werkt net zo makkelijk en is vaak sneller.

Grafisch

Na het starten van winetricks via een snelkoppeling of met de opdracht winetricks wordt het hoofdmenu weergegeven. Hierin kan een keuze gemaakt worden om een programma of spel te installeren. De standaard keuze is om door te gaan naar het volgende menu waar DLL-bestanden geïnstalleerd kunnen worden, hulpprogramma's kunnen worden gestart en instellingen kunnen worden aangepast.

Opdrachtregel

Bij het gebruik van de opdrachtregel kan de gebruiker direct een programma of DLL-bestand om te installeren als optie (in winetricks wordt dit verbs genoemd) meegeven. Op dit moment zijn er ongeveer 600 verbs om uit te kiezen. Veel voorkomende opties kent men op den duur wel uit het hoofd. Gelukkig heeft winetricks ook een handige optie om alle keuzes (per categorie) te tonen. Om bijvoorbeeld alle DLL-bestanden te laten zien:

winetricks dlls list

Door één of meerdere verbs achter het winetricks commando te plaatsen, worden deze geïnstalleerd. Om bijvoorbeeld alle standaard Windows lettertypen (corefonts) en de Visual Basic 6 runtime (vb6run) te installeren, gebruik:

winetricks corefonts vb6run

Om de installatie van sommige verbs sneller te maken kunnen alle dialoog vensters uitgeschakeld worden met de -q optie. Gebruik om bijvoorbeeld het .NET Framework versie 3.5 (dotnet35) zonder tussenkomst van de gebruiker te installeren:

winetricks -q dotnet35

Een volledig overzicht van alle opties en verbs is te vinden met de --help optie:

winetricks --help

Onderdelen verwijderen

Onderdelen die met winetricks zijn geïnstalleerd kunnen vaak niet meer verwijderd worden. Winetricks haalt namelijk vaak trucjes uit om de installatie mogelijk te maken. Hierdoor is er geen uninstaller aanwezig. Het is dan ook aan te raden om programma's die een winetrick nodig hebben in een aparte wineprefix te installeren. Mocht er iets niet goed zijn gegaan dan kan de hele prefix verwijderd worden.

Tips

De variabelen WINEPREFIX= en WINE= kunnen ook in combinatie met winetricks gebruikt worden. Om bijvoorbeeld het mfc40.dll bestand (mfc40) in de Wineprefix ~/winetest te installeren, gebruik:

WINEPREFIX=~/winetest winetricks mfc40

Als er meerdere Wine versies op het systeem staan, gebruik WINE= om naar de goede variant te verwijzen. Bijvoorbeeld

WINE=/opt/wine-staging/bin/wine winetricks mfc40

Winetricks maakt het bestand winetricks.log aan in de hoofdmap van de wineprefix. Hierin is makkelijk terug te vinden welke winetricks er zijn uitgevoerd in de prefix.

Fouten in Winetricks

Winetricks is een project dat losstaat van Wine. Fouten in winetricks kunnen gemeld worden op de GitHub pagina.